Stačil mu jediný zápas. Paire na Australian Open „zvítězil“ v počtu dvojchyb

- Marek Bartošík

Benoit Paire by na letošní australské turnaje nejraději zapomněl. Francouzský bouřlivák nevyhrál ani jediný ze čtyř zápasů (bilance ve dvouhře 0:3) a ke všemu se velmi trápil na podání. Zatímco na ATP Cupu proti Fabiovi Fogninimu odevzdal servírovací gem čtyřmi dvojchybami v řadě, v prvním kole Australian Open proti Jegoru Gerasimovovi napáchal za čtyři sety celkem 23 dvojchyb. Žádný z tenistů jich přitom na turnaji nepředvedl více.

Ocitnout se ve statistických přehledech grandslamového podniku je většinou příjemným doplňkem k turnajovému výsledku. Pokud se však tenista místo v pořadí počtu es, úspěšnosti prvního servisu či jeho rychlosti objeví v tabulce počtu dvojchyb, pak je realita zcela opačná.

Smutným „vítězem“ poslední zmíněné statistiky se na mužském Australian Open 2021 stal Benoit Paire, který nastřádal za jediný prohraný zápas 23 dvojchyb a k nim 21 es.

„Myslím, že je celý tenhle turnaj k ničemu,“ prohlásil po svém vyřazení jednatřicetiletý Francouz, jenž musel po příletu do Melbourne strpět tzv. „tvrdou“ verzi čtrnáctidenní karantény.

Stejné číslo pokažených druhých podání zaznamenal také šampion turnaje Novak Djokovič. Nově osmnáctinásobný grandslamový vítěz však odehrál hned sedm utkání (jeho průměr na zápas tedy činí pouze 3,3 dvojchyby).

O dvojchybu méně vyrobil účastník třetího kola Feliciano López, který se však zároveň mohl opřít o 48 nastřílených es.

Jedničkou v této disciplíně byl letos na melbournském grandslamu Novak Djokovič se 103 nechytatelnými servisy. S odstupem následují čtvrtfinalista Alexander Zverev (86), osmifinalista Milos Raonic (82) a finalista Daniil Medveděv (80).

Na servisu se dařilo i Jiřímu Veselému, jenž se s počtem 58 es umístil na osmé příčce. Připomeňme, že sedmadvacetiletý Čech prohrál ve druhém kole s Pablem Carreňem-Bustou.

Do statistických přehledů se dostali také Gaël Monfils a Reilly Opelka, kteří vypálili nejrychlejší podání na turnaji (232 km/hod). Mezi ženami byla největší ostrostřelkyní Serena Williamsová (202 km/hod).

Kompletní statistiky z mužské i ženské části Australian Open 2021 si můžete prostudovat zde.