Zklamaný Medveděv: Čelíme kyborgům tenisu, jsou prostě lepší než ostatní

- Jan Vojkůvka

Bylo to jeho druhé grandslamové finále v kariéře. I tentokrát Daniil Medveděv pocítil hořkost porážky. Oproti US Open před dvěma lety, kdy padl v pěti setech s Rafaelem Nadalem, však tentokrát s Novakem Djokovičem neuhrál ani set. A po utkání byl ze svého výkonu dost rozmrzelý.

„Víc mě mrzelo finále na US Open, kde jsem měl své šance. Dnes jsem měl hrát lépe,“ byl si vědom Medveděv, jenž Djokovičovi podlehl po setech 5:7, 2:6, 2:6.

Ve světovém žebříčku se díky postupu do finále posunul na třetí místo, jen 115 bodů za Rafaela Nadala. Vítězství v Melbourne mu mohlo přinést hned dva překonané milníky. Místo toho cítil po utkání jen zklamání.

„Je to rozhodně těžká porážka. Nemám rád, když prohrají zápas takovým způsobem. A nezáleží na tom, jestli se jedná o první kolo nebo finále grandslamu,“ popisoval Medveděv. „Ale samozřejmě, když prohrajete v prvním kole, nemáte v sobě ten pocit, že uchopení trofeje bylo tak blízko.“

Do finále přitom nešel v úplně nejhorší pozici. Formu měl dobrou a Djokoviče dokázal jen před pár měsíci porazit během Turnaje mistrů. K tomu držel úctyhodnou sérii 20 vyhraných zápasů v řadě (od listopadové Paříže). Z toho hned dvanáctkrát porazil členy elitní desítky světa.

Jenže v nejdůležitějším utkání kariéry proti některému z členů tzv. „Big Three“ (Djokovič, Nadal, Federer) selhal. „Jsou zkrátka lepší než ostatní hráči. Nestydím se to říct,“ uvedl Rus.

„Je to prostě pravda. Je to fakt, i statisticky. Pochopitelně že vždy, když proti nim hrajete, je chcete porazit. Nemyslíte na to, jestli jsou to oni nebo jen někdo z první stovky. Ale jsou prostě lepší a to je důvod, proč mají tolik grandslamů.“

„Mluvíme tu o tenisových kyborzích, v dobrém slova smyslu. Jsou neskuteční. Občas se mi povede některého z nich porazit, ale říkám si, že jsou prostě pro mě příliš silní. Na příštím grandslamu zkrátka proti Novakovi, Rafovi či Rogerovi musím hrát lépe,“ dodal.