Nežádala jsem od sebe perfektní výkon, říká Ósakaová. Co je jejím snem?

- Michal Hladký

Naomi Ósakaová (3.) ve finále Australian Open potvrdila roli favoritky, když si poradila s Jennifer Bradyovou (24.) za hodinu a 17 minut po setech 6:4 a 6:3. Japonská tenistka tedy přidala ke dvěma titulům z US Open a jednomu z australského grandslamu další cennou trofej. „Jsem hrozně šťastná. Tohle je moment, pro který jsem celou přípravu makala,“ popisovala své bezprostřední pocity na tiskové konferenci.

Nejpohlednější finále to rozhodně nebylo. Utkání bylo bohaté na nevynucené chyby, kterých tenistky předvedly dohromady hned 55. Ósakaová jich nastřádala 24, Bradyová pak o sedm více.

Na krásu se ale nehraje. „Už před zápasem jsem si říkala, že bych na sebe neměla moc tlačit. Nechtěla jsem po sobě, abych předváděla perfektní tenis. Důležité bylo, abych bojovala o každý fiftýn," nechala se po zápase slyšet Naomi Ósakaová.

A tento fakt souvisel s mentálním rozpoložením, se kterým do rozhodujícího klání nastupovala. Byla jsem hodně nervózní. Myslím si, že stejně to měla i ona. I když jsem byla velkou favoritkou, tak jednoduše nechcete prohrát v boji o titul,“ zmínila se držitelka čtyř grandslamových trofejí a poukázala na to, že Jennifer Bradyová ještě nikdy předtím finále turnaje velké čtyřky nehrála.

Japonka však všechny nástrahy boje o titul zvládla a mohla slavit. „Jsem hrozně šťastná. Tohle je moment, pro který jsem celou přípravu makala,“ rozplývala se na tiskové konferenci.

Třiadvacetiletá tenistka se zase o něco přiblížila prvnímu místu v žebříčku WTA, nicméně na tom, zda vystřídá v roli královny ženského tenisu Ashleigh Bartyovou, jí zase tolik nesejde. „Abych byla upřímná, moc mi na žebříčku nezáleží. Nehraji všechny turnaje, takže mým cílem spíše je, abych ve většině, do kterých nastoupím, předváděla konzistentní výkony,“ povídala.

Větší roli u Japonky hrají grandslamy. Vyhrála dvakrát US Open (2018, 2020), stejný počet trofejí drží i z Australian Open (2019, 2021). Jenže všechny získala na tvrdém povrchu, o motivaci má tedy postaráno.

„Doufám, že příští vítězný grandslam bude ten na antuce, protože se uskuteční nejdříve. Nehrála jsem juniorské grandslamy, takže jsem se nemohla sžít s travnatým povrchem. Abych byla upřímná, tak si myslím, že více štěstí budu mít na antuce,“ vyhlíží další výzvy.

A ta největší? Ósakaová disponuje poměrně neobvyklým snem. „Chtěla bych hrát tak dlouho, než si zahraji proti nějaké hráčce, která mě považovala za svůj idol. Pro mě je to nejlepší věc, která se mi může stát. Bohužel mně se to nepodařilo, proti mé oblíbenkyni Li Na (Číňanka ukončila kariéru v roce 2014 – pozn. red.) jsem nikdy nenastoupila,“ povzdechla si.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále ženské dvouhry
Jennifer Bradyová (USA, 24.) [22] – Naomi Ósakaová (JPN, 3.) [3] 4:6, 3:6