Denní menu, 20.2.2021: Krejčíková ovládla mix na Australian Open!

- Redakce

Barbora Krejčíková a Američan Rajeev Ram získali na Australian Open trofej ze smíšené čtyřhry, když ve finále přehráli ve dvou setech domácí dvojici Samantha Stosurová, Matthew Ebden. Česká tenistka v této disciplíně triumfovala na australském grandslamu loni i předloni, slaví tak vítězný hattrick! Zdeněk Kolář si druhý deblový titul v řadě na challengeru v Potchefstroomu nepřipsal. Další Češi hráli na turnajích ITF.

Češi v akci

Krejčíková vyhrála potřetí za sebou mix na Australian Open
Barbora Krejčíková vyhrála na Australian Open třetím rokem po sobě smíšenou čtyřhru! Stejně jako předloni triumfovala pětadvacetiletá Češka po boku Američana Rajeeva Rama. Turnajové šestky ztratily za celý grandslam pouze jedinou sadu. V sobotním finále si pak favorité smlsli na domácím páru Samantha Stosurová, Matthew Ebden, který na akci startoval díky divoké kartě pořadatelů. Duel trval pouhých 59 minut a Krejčíková s Ramem ho vyhráli bez ztráty jediného podání 6:1 a 6:4.

„Myslím, že to byl náš nejlepší výkon na turnaji. Je hezké, že to vyšlo zrovna na finále. Mám z toho obrovskou radost,“ řekla Krejčíková.

Ohlasy Barbory Krejčíkové si můžete přečíst zde.

Kolář další deblový titul nezískal
Zdeněk Kolář a jeho belgický parťák Julien Cagnina prohráli ve finále challengeru PotchOpen II s jihoafrickou dvojicí Raven Klaasen, Ruan Rölofse za 62 minut dvakrát 4:6. Nevýše nasazení Jihoafričané, vedení zkušeným deblovým specialistou Klaasenem (18. v žebříčku ATP), získali v obou setech rychle náskok brejku, což jim bohatě stačilo k vítězství.

Nehledě na porážku může být Kolář se svým účinkováním ve čtyřhře na challengerech v Potchefstroomu spokojen – minulý týden slavil titul se Švýcarem Marcem-Andreou Hüslerem. Čech by se měl v novém vydání deblového žebříčku posunout ze 136. místa na přibližně 123. příčku, tedy nové kariérní maximum.

Kolodziejová a Malečková slaví titul ze čtyřhry
Miriam Kolodziejová a Jesika Malečková dokráčely z pozice nenasazených k trofeji na podniku ITF v Potchefstroomu (dotace 25 tisíc dolarů). Česká dvojice ve finále udolala maďarské duo Anna Bondárová, Réka-Luca Janiová za hodinu a 17 minut 6:2, 3:6 a 10:5. Kolodziejová s Malečkovou se tak na pátý finálový pokus dočkaly premiérového společného titulu.

Nosková je poprvé ve finále
Šestnáctiletá Linda Nosková (1045.) udolala v napínavém semifinále turnaje ITF v Šarm aš-Šajchu chorvatskou kvalifikantku Antoniu Ružičovou (1088.) 3:6, 6:4 a 6:4. Bitva se natáhla na dvě hodiny a 34 minut. Talentovaná Češka v rozhodujícím setu nejprve vedla 4:1. Náskok sice ztratila, poté však získala poslední dva gemy. Ve svém prvním finále mezi dospělými si zahraje proti Bělorusce Šalimar Talbiové (360.), jež plní roli druhé nasazené.

Lehečka v Egyptě prosvištěl do finále
Jiří Lehečka (355.) porazil v semifinále turnaje ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu Tchajwance Yu Hsiou Hsua (497.) za pouhých 64 minut 6:4 a 6:1. O osudu prvního setu rozhodl úspěch českého tenisty na returnu v desáté hře, druhé dějství už bylo od začátku jasnou záležitostí. Lehečka si o svůj druhý titul mezi profesionály zahraje proti Pawlu Ciasovi (864.).

Šafářová svůj první titul nezískala
Sedmnáctiletá Zdena Šafářová prohrála po boku Rumunky Bejenaruové ve finále turnaje ITF v tuniském Monastiru. Šafářová s Bejenaruovou nestačily na polsko-slovenské duo Falkowská, Morvayová, kterému podlehly za hodinu a čtyřiatřicet minut po setech 4:6, 5:7. Přesto se pro českou tenistku jedná o životní výsledek, ve čtyřhře ještě nikdy do finále nepostoupila.

Grandslam

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále smíšené čtyřhry
Stosurová, Ebden (oba AUS) [WC] – KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) [6] 1:6, 4:6

Turnaji se více věnujeme v samostatném článku.

Challengery

PotchOpen II, Potchefstroom (muži, RSA, 52 080 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Klaasen, Rölofse (oba RSA) [1] – Cagnina (BEL), KOLÁŘ 6:4, 6:4

ITF World Tennis Tour

Ilana Kloss International, Potchefstroom (ženy, RSA, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, MALEČKOVÁ – Bondárová, Janiová (obě HUN) [3] 6:2, 3:6, 10:5

Soho Square, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (355.) [3] – Yu Hsiou Hsu (TPE, 497.) 6:4, 6:1

W15 Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (1045.) – Antonia Ružičová (CRO, 1088.) [Q] 3:6, 6:4, 6:4

Magic Tours, Monastir II (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Falkowská (POL), Morvayová (SVK) [4] – Bejenaruová (ROU), ŠAFÁŘOVÁ 6:4, 7:5