Australian Open: Krejčíková má třetí trofej z mixu. Ósakaová slaví čtvrtý grandslamový titul

- Redakce

Naomi Ósakaová je po dvou letech opět šampionkou Australian Open. Třiadvacetiletá Japonka ve finále porazila Jennifer Bradyovou 2:0 na sety, a získala tak už čtvrtý grandslamový titul. Barbora Krejčíková a Američan Rajeev Ram si připsali trofej ze smíšené čtyřhry, když ve finále přehráli ve dvou setech domácí dvojici Samantha Stosurová, Matthew Ebden. Česká tenistka v této disciplíně triumfovala na australském grandslamu loni i předloni, slaví tak vítězný hattrick!

Krejčíková vyhrála potřetí za sebou mix na Australian Open
Barbora Krejčíková vyhrála na Australian Open třetím rokem po sobě smíšenou čtyřhru! Stejně jako předloni triumfovala pětadvacetiletá Češka po boku Američana Rajeeva Rama. Turnajové šestky ztratily za celý grandslam pouze jedinou sadu. V sobotním finále si pak favorité smlsli na domácím páru Samantha Stosurová, Matthew Ebden, který na akci startoval díky divoké kartě pořadatelů. Duel trval pouhých 59 minut a Krejčíková s Ramem ho vyhráli bez ztráty jediného podání 6:1 a 6:4.

„Myslím, že to byl náš nejlepší výkon na turnaji. Je hezké, že to vyšlo zrovna na finále. Mám z toho obrovskou radost,“ řekla Krejčíková.

Ohlasy Barbory Krejčíkové si můžete přečíst zde

Ósakaová podruhé ovládla Australian Open
Naomi Ósakaová (3.) ve finále Australian Open potvrdila roli favoritky, když si poradila s Jennifer Bradyovou (24.) za hodinu a 17 minut po setech 6:4 a 6:3. Japonská hráčka se v bitvě o titul mohla spolehnout především na svůj kvalitní bekhend. Utkání bylo bohaté na nevynucené chyby, tenistky jich dohromady zaznamenaly hned 55 (Ósakaová 24, Bradyová 31).

Pětadvacetiletá Bradyová, jež v grandslamovém finále debutovala, se favorizované Ósakaové nezalekla. Přestože japonská hvězda získala v prvním setu brejk na 3:1, odvážně hrající Američanka manko obratem smazala. Obě tenistky si poté držely podání až do desáté hry, v níž Bradyová při výhodě Ósakaové trestuhodně zkazila poměrně lehký forhend.

Ve druhém setu už se naplno projevila síla světové trojky. Na konto Ósakaové, jíž se dařilo hlavně z bekhendu, přibýval jeden gem za druhým. Tato série se zastavila až na číslovce šest (ze 4:4 na 6:4 a 4:0), Bradyová poté korigovala na 2:4. Zbývající výhodu brejku už ale dvojnásobná vítězka US Open nepustila. Zpočátku vyrovnané finále tak skončilo poměrně rychlým vítězstvím třiadvacetileté Japonky.

Ósakaová navázala na svůj předloňský triumf z Melbourne, celkově je už čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou ve dvouhře (další tituly získala na US Open 2018 a 2020). Dosud přitom neprohrála ani jedno finále na turnaji velké čtyřky! Pouhá jedna trofej jí nyní chybí k tomu, aby vyrovnala Marii Šarapovovou a Martinu Hingisovou.

Vítězka, která v osmifinále proti Garbiňe Muguruzaové odvrátila dva mečboly, se v pondělí posune na druhé místo žebříčku WTA. Finalistka Bradyová bude třináctá.

Ohlasy Naomi Ósakaové si můžete přečíst zde

Finále ženské dvouhry

Jennifer Bradyová (USA, 24.) [22] – Naomi Ósakaová (JPN, 3.) [3] 4:6, 3:6

Finále smíšené čtyřhry

Stosurová, Ebden (oba AUS) [WC] – KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) [6] 1:6, 4:6