Šílenost v Chile. Brazilci jsou v deblovém finále, aniž by odehráli jediný fiftýn

- Jan Vojkůvka

Ke vskutku kuriózní situaci, jež ale vyvolává pořádnou kontroverzi, došlo na challengeru v chilském Concepciónu. Hlavní soutěž čtyřhry se tam stala absolutní fraškou, když se z doposud plánovaných 13 zápasů (chybí jedno semifinále a finále) odehrálo jen 6! Brazilská dvojice Orlando Luz a Rafael Matos dokonce prošla už do finále, aniž by odehrála jediný fiftýn.

Luz s Matosem měli v úvodním kole hrát s portugalsko-brazilskou dvojicí Dominguesem a Meligenim. Meligeni ovšem měl problémy s krkem a k duelu prvního kola nedošlo.

Před čtvrtfinále, v němž měli Luz s Matosem nastoupit proti Argentincům Gomezovi a Gomezovi-Herrerovi, se zase prvně jmenovaný odhlásil kvůli zranění pravé nohy.

A semifinále? K duelu proti domácím Barriosovi a Tabilovi také nedojde. Barrios má totiž údajně problémy s ramenem.

Bizarní souhra náhod poslala nejvýše nasazené Brazilce do finále, aniž by udeřili alespoň jednou do míčku.

A nekončí jen u toho. Celkem se z hlavní soutěže čtyřhry v průběhu turnaje odhlásilo na sedm párů, a došlo tak například k situaci, kdy Brazilci Menezes a Seyboth Wild prošli do čtvrtfinále bez boje, aby následně sami odstoupili a bez boje pustili do semifinále turnajové čtyřky Ariase se Zeballosem.

Šílenost celé situace podtrhuje fakt, že většina odhlášených z turnaje čtyřhry na zmíněném challengeru vyrazila ke kvalifikaci na turnaj ATP v Cordobě, na což poukázal jeden z diskutujících na Twitteru.

„Všichni odletěli na kvalifikaci ATP do Cordoby. Je to fakt šílené, měli by být pokutováni. Spousta deblistů by na takovém turnaji ráda hrála,“ poznamenal Xavier Catafal s tím, že hraní čtyřhry na challengeru by neměli tenisté brát na lehkou váhu. A pokud věděli, že celý turnaj neabsolvují kvůli cestě na jiný turnaj, měli dát šanci těm, kteří by do zápasů alespoň nastoupili.

Pokud bychom se podívali na odhlášené hráče jmenovitě, místo v hlavní soutěži má z odhlášených jisté Brazilec Seyboth Wild a v kvalifikaci pak Barrios Vera, Tabilo, Gomez, Gomez-Herrera, Menezes, Meligeni, Domingues, Alvarez a Baez. První pod čarou kvalifikace je Tirante. Pouze tři ze čtrnácti odhlášených deblistů aktuálně nefigurují v hlavní soutěži či kvalifikaci turnaje ATP v Cordobě.

Volání po potrestání těchto tenistů, kteří znevážili deblovou soutěž na challengeru v Concepciónu, je nejspíš na místě. A bude zajímavé sledovat, zda se k tomu ATP postaví čelem.