Třetí grandslam páru K+S unikl. Jsme zklamané, ale vděčné, hodnotí Češky

- Marek Bartošík

V Melbourne vyhrály devět z deseti zápasů, neuspěly až v tom posledním. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ve finále Australian Open nenašly recept na belgicko-běloruské duo Elise Mertensová, Aryna Sabalenková a prohrály 2:6, 3:6. Šampionky si své vítězství vysloužily především skvělým výkonem na podání. „Dnes to byl největší rozdíl. Soupeřky si servisem hodně pomáhaly, získávaly jednoduché body,“ komentovala za českou dvojici Siniaková.

Předloni čtvrtfinále, loni semifinále, letos finále. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zapsaly i tentokrát na australském grandslamu kvalitní výsledek, premiérová trofej z „happy slamu“ jim ale stále uniká.

Vítězky Roland Garros a Wimbledonu ze sezóny 2018 se v Melbourne Parku po triumfu na přípravné akci WTA Gippsland Trophy prokousaly také do finále Australian Open, tam ale narazily na velmi silný tým Mertensová, Sabalenková.

„Jsme rády, že jsme po tvrdé karanténě získaly titul a hrály finále,“ ohlédla se za dvěma australskými turnaji čtyřiadvacetiletá Siniaková.

Podobně její o rok starší parťačka a kamarádka Krejčíková si velmi dobrého výsledku váží především v souvislosti s tzv. „tvrdou karanténou“, kterou musely obě po příletu do Melbourne podstoupit. Bez nezbytného tréninku tehdy byly celých čtrnáct dní.

„Obě jsme docela dost zklamané, ale snažíme se na tom najít pozitiva. Svět se nehroutí. Jak se říká: Kdyby nám během čtrnáctidenní karantény někdo řekl, že vyhrajeme turnaj a dostaneme se do finále, tak bych tomu moc nevěřila. Beru to všemi deseti,“ libovala si Krejčíková, jež si letos na Australian Open zahrála druhé kolo singlu.

Na tenistku z Ivančic čeká ještě sobotní finále smíšené čtyřhry, v němž zaútočí na třetí trofej z australského grandslamu za sebou.

„Dnes půjdu později spát, zítra později vstanu,“ plánovala Krejčíková. „A jinak se musím domluvit s parťákem, který hraje i finále čtyřhry (v neděli, pozn. red.). Budu taky určitě sledovat ženské finále, hodně mě zajímá výsledek.“

Poslední překážkou česko-americké dvojice Barbora Krejčíková, Rajeev Ram na cestě za grandslamovou trofejí bude domácí pár Samantha Stosurová, Matthew Ebden.

„Sam samozřejmě znám, takže vím, co očekávat. Musím se poradit s parťákem, který s ní i hrál (Ram a Stosurová skončili na předloňském US Open v semifinále, pozn. red.). Doufám, že bude mít nějakou účinnou strategii,“ dodala Krejčíková.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Mertensová (BEL), Sabalenková (BEL) 2:6, 3:6