Nemohla jsem se opřít o servis, mrzí Muchovou. V závěru ji limitovalo zranění

- Marek Bartošík

Karolína Muchová byla na Australian Open blizoučko postupu do souboje o titul. V napínavém semifinále proti americké ranařce Jennifer Bradyové dřela do poslední chvíle, po neproměnění tří brejkbolů v posledním gemu ale na turnaji končí. „Měla jsem šance, ale bohužel jsem je neproměnila. Soupeřka hrála skvěle. Nechala mě tvořit, já dělala chyby. Z toho jsem teď trochu naštvaná,“ zmínila Muchová.

Ach, ty bekhendy… Tři šance na srovnání měla Karolína Muchová v závěru třetího setu semifinále proti Jennifer Bradyové, ve všech případech ji ale zradil právě obouručný bekhend. Při první a druhé příležitosti shodně nevrátila do kurtu druhé podání Američanky s velkým „kickem“, při třetí (a poslední) šanci zahrála příliš dlouhý křížný úder.

O několik chvil později, na pátý mečbol Bradyové, poslala Muchová forhend do autu, čímž její naděje na účast v grandslamovém finále vzala zasvé.

„Zase jsem začala pomalu, hodně jsem kazila. Ona hrála skvěle, výborně servírovala, což o mně neplatilo. Ve druhém setu jsem se srovnala a snažila jsem se víc útočit. Ve třetím jsem promarnila příležitosti při jejím podání. Ona ty své využila, což rozhodlo,“ shrnula na tiskové konferenci Muchová.

Utkání bylo napínavé do poslední chvíle. Co scházelo k tomu, abyste se vítězkou stala vy?
Určitě to, že jsem se nemohla stoprocentně opřít o servis. Nepomáhala jsem si jím (Bradyová zahrála osm es, Muchová jediné, pozn. red.). A začátek zápasu jsem měla chytit líp… Ona hrála skvěle, gemy při jejím podání utíkaly vážně rychle. Při mém servisu jsme se hodně přetahovaly. Snažila jsem se do toho jít, ale udělala jsem moc chyb. Na konci jsem měla ještě šance, bohužel jsem je nevyužila.

S blížícím se koncem duelu jste zahrála více pomalejších servisů. Proč?
Způsobil to břišní sval, s nímž mám problémy od minulého turnaje. Teď už mě ale bolel docela dost. Podání jsem tam tak nějak házela.

Bylo tedy důležité, že jste tentokrát poprvé na turnaji neměla volný den mezi zápasy?
Volný den by byl určitě dobrý, hlavně z fyzické stránky. Zatím mi vždy pomohl. Hrát hned další den je přece jen fyzicky náročné.

Zatímco první a třetí dějství pro sebe urvala Američanka, v tom druhém jste dominovala. Devět vítězných míčů, jediná nevynucená chyba, pouze jeden ztracený míček po podání. Byl to jeden z vašich nejlepších setů?
Ona tam udělala docela dost rychlých chyb. Byl dobrý, ale že by byl nejlepší? To nedokážu říct.

Jisté je, že semifinále je vaším nejlepším grandslamovým výsledkem. Jak své počínání na turnaji hodnotíte?
Je to příjemný úspěch, ale musím si to nechat projít hlavou. Možná zítra už budu mít dobrý pocit, se kterým se vydám domů.

Během své cesty pavoukem jste předvedla velké obraty a porazila jste Karolínu Plíškovou, Elise Mertensovou i Ashleigh Bartyovou. Co jste se za poslední dva týdny naučila?
Ujistila jsem se, že se můžu utkávat s těmi nejlepšími a že musím stále pracovat.

Chuť do práce vám tedy bolestivá porážka nebere?
Myslím, že po takových prohrách jsem ještě víc namotivovaná pracovat, zlepšit se a vrátit se na kurty zase ještě trošku silnější.

S vyřazením se obecně vyrovnáváte statečně. Při odchodu z kurtu jste se dnes dokonce podepsala malé fanynce. Mnoho tenistů a tenistek přitom po neúspěchu rychle zmizí v útrobách arény. Mohla byste na závěr vysvětlit svůj přístup?
Když na mě volá malá holčička, která asi taky hraje tenis, je to milé a pro mě úplně normální jí dát podpis. To je úplná maličkost.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Semifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – Jennifer Bradyová (USA, 24.) [22] 4:6, 6:3, 4:6