Australian Open: Muchová padla v semifinálové bitvě. Krejčíková je opět ve finále mixu

- Redakce

Dvojí zastoupení měl český ženský tenis ve čtvrtek na Australian Open. Karolína Muchová ve svém premiérovém grandslamovém semifinále prohrála Jennifer Bradyovou ve třech setech. Na Američanku čeká ve finále Naomi Ósakaová, jež vyřadila Serenu Williamsovou. Barbora Krejčíková postoupila na melbournském grandslamu potřetí v řadě do finále smíšené čtyřhry, jejím parťákem je stejně jako předloni Američan Rajeev Ram. Prvním finalistou mužské dvouhry se stal Novak Djokovič.

Muchová v těsném semifinále podlehla Bradyové
Karolína Muchová (27.) si o grandslamový titul nezahraje. Čtyřiadvacetiletá Češka prohrála v semifinále Australian Open s Američankou Jennifer Bradyovou (24.) za hodinu a 55 minut 4:6, 6:3 a 4:6. Vítězka si k postupu pomohla osmi esy.

Lepší začátek střetnutí zaznamenala Bradyová, Muchová ale ztracené podání rychle získala zpět. Tenistky byly poté jisté při servisu až do desátého gemu, který česká hráčka zakončila dvojchybou.

Navzdory nešťastnému závěru první sady zahájila Muchová tu druhou rychlým brejkem. Výhodu si držela až do konce, kdy to byla tentokrát Bradyová, jež vyrobila na setbol dvojchybu.

V rozhodujícím dějství Američanka proměnila brejkbol ve třetí hře, přičemž tuto výhodu už nepustila. V klíčovém desátém gemu, trvajícím přibližně dvanáct minut, odvrátila tři brejkboly a nakonec proměnila pátý mečbol.

„Zase jsem začala pomalu. Hodně jsem kazila. Ona hrála skvěle, výborně servírovala, což o mně neplatilo. Ve druhém setu jsem se srovnala a snažila jsem se víc útočit. Ve třetím jsem promarnila příležitosti při jejím podání. Ona ty své využila, což rozhodlo,“ sdělila na tiskové konferenci Muchová.

Pětadvacetiletá Američanka v sobotu zabojuje o svůj první grandslamový titul proti předloňské šampionce turnaje Naomi Ósakaové (3.).

Ohlasy Karolíny Muchové si můžete přečíst zde.

Ósakaová porazila Serenu a je ve finále
Naomi Ósakaová (3.) si v semifinále Australian Open poradila s legendární Serenou Williamsovou (11.) za hodinu a 15 minut po setech 6:3 a 6:4.

Do utkání vstoupila lépe Williamsová, která vedla 2:0 a disponovala brejkbolem. Poté však převzala iniciativu Ósakaová, jež si vypracovala vedení 6:3 a 4:2. Přestože brejk v osmé hře ztratila, hned v té další si díky velmi dobré hře na returnu vysloužila opět výhodu. Duel následně bez potíží dohrála při vlastním podání.

„V úvodních gemech jsem moc chybovala, byla jsem nervózní. Pak jsem se zklidnila. Hrát proti ní je pro mě vždy čest,“ uvedla v pozápasovém rozhovoru na kurtu čerstvá finalistka.

Třiadvacetiletá japonská tenistka si tak stejně jako předloni zahraje o trofej z australského grandslamu (tehdy porazila Petru Kvitovou). O svůj celkově čtvrtý grandslamový titul se utká s Jennifer Bradyovou (24.).

Djokovič v semifinále zastavil Karaceva
Dvojnásobný obhájce titulu Novak Djokovič (1.) potvrdil v semifinále Australian Open roli favorita, když porazil ruského kvalifikanta Aslana Karaceva (114.) za hodinu a 53 minut 6:3, 6:4 a 6:2. Osminásobný šampion turnaje zahrál celkem 30 vítězných úderů včetně 17 es, přičemž proměnil šest ze sedmi brejkbolů. Naopak Karacev využil pouze dvě z pěti příležitostí na returnu. Mrzet ho může hlavně závěr druhého setu, kdy měl dva brejkboly na 5:5.

Navzdory porážce má sedmadvacetiletý Rus za sebou životní turnaj, který ho v žebříčku vynese na 42. místo. A Djokovič? Ten si v nedělním finále zahraje o svůj 18. grandslamový titul s Daniilem Medveděvem (4.), nebo Stefanosem Tsitsipasem (6.).

Krejčíková je ve finále mixu
Barbora Krejčíková si po postupu do finále ženské čtyřhry zahraje v Melbourne o grandslamovou trofej i v mixu! Ve čtvrtečním semifinále porazila spolu s Američanem Rajeevem Ramem dvakrát 6:3 domácí držitele divokých karet Storm Sandersovou a Marca Polmanse.

Turnajové šestky vstoupily do utkání dvěma brejky v řadě a rychlým vedením 4:0, resp. 5:1. Australané následně skrze svůj první brejk snížili, na víc než tři gemy se ale nezmohli. Rovněž do druhého dějství vstoupili favorité okamžitým lupem na příjmu, který po zbytek průběhu střežili. Brejk z druhého gemu se ukázal být klíčovým, další už se nezrodil. Jak Ram, tak Krejčíková přitom museli hájit v jednom případě vlastní podání až skrze shodu a rozhodující výměnu.

„Na kurtu jsem se cítila opravdu dobře. Utkání jsme začali skvěle, rychle jsme vedli 4:0. Soupeři se pak zlepšili a hra začala být vyrovnanější. Myslím, že při rozhodujících bodech jsme měli lepší strategii. Těší mě, že jsme předvedli tak dobrý výkon,“ shrnula Krejčíková.

Ve finále narazí předloňští šampioni na vítěze zápasu Stosurová, Ebden (oba AUS) – Krawczyková (USA), Salisbury (GBR).

Ohlasy Barbory Krejčíkové si můžete přečíst zde.

Deblista Polášek je ve finále
Slovák Filip Polášek a Chorvat Ivan Dodig porazili v semifinále Australian Open chorvatskou dvojici Nikola Mektič, Mate Pavič za hodinu a 57 minut 4:6, 6:4 a 6:3. O osudu každého setu rozhodl jediný brejk. Pro pětatřicetiletého Poláška to znamená postup do premiérového finále na grandslamu, jeho dosud nejlepším výsledkem byla dvě semifinále (Wimbledon 2019, Australian Open 2020).

Semifinále ženské dvouhry

Naomi Ósakaová (JPN, 3.) [3] – Serena Williamsová (USA, 11.) [10] 6:3, 6:4
KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – Jennifer Bradyová (USA, 24.) [22] 4:6, 6:3, 4:6

Semifinále mužské dvouhry

Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Aslan Karacev (RUS, 114.) [Q] 6:3, 6:4, 6:2

Semifinále mužské čtyřhry

Dodig (CRO), Polášek (SVK) [9] – Mektič, Pavič (oba CRO) [2] 4:6, 6:4, 6:3

Semifinále smíšené čtyřhry

KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) [6] – Sandersová, Polmans (oba AUS) [WC] 6:3, 6:3

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry

Carterová (USA), Gille (BEL) – Stosurová, Ebden (oba AUS) [WC] 3:6, 2:6
Krawczyková (USA), Salisbury (GBR) – Klepačová (SLO), N. Skupski (GBR) 6:3, 6:4