Australian Open: Muchová je v semifinále! Tsitsipas otočil čtyřhodinovou bitvu s Nadalem

- Redakce

Jízda Karolíny Muchové na Australian Open pokračuje! Čtyřiadvacetiletá Češka ve čtvrtfinále udolala světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, poprvé v kariéře tak postoupila mezi nejlepší čtyřku na grandslamu. Dařilo se i Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové, které vydřely postup do deblového finále. Krejčíková posléze po boku Američana Rajeeva Rama uspěla také ve čtvrtfinále mixu.

Muchová otočila čtvrtfinále proti Bartyové!
Už o set a brejk prohrávala Karolína Muchová (27.) proti australské favoritce Ashleigh Bartyové (1.), nakonec se však po necelých dvou hodinách a výsledku 1:6, 6:3 a 6:2 může radovat z postupu do semifinále Australian Open! Čtyřiadvacetiletá Češka si k cennému triumfu pomohla 17 vítěznými údery.

Do utkání vstoupila výrazně lépe domácí favoritka, která získala úvodních pět her. Chybující česká tenistka za stavu 0:5 alespoň odvrátila hrozbu kanára. Světová jednička poté první set bez potíží dopodávala.

Také začátek druhého dějství byl pod taktovkou čtyřiadvacetileté Australanky, jež vedla 2:0. Muchová následně zkorigovala a po třetí hře si vyžádala pauzu na ošetření. Po přibližně šesti minutách v útrobách arény Roda Lavera se vrátila evidentně v lepším zdravotním stavu. Naopak Bartyová vypadla z tempa, začala kupit chyby a hned ve čtvrtém gemu si prohrála podání. Zklidněná Muchová v sedmé hře odvrátila dva brejkboly a v té následující sama udeřila na returnu. Druhý set uzavřela čistou hrou při vlastním podání.

Tenistka původem z Olomouce si udržela formu také po přestávce mezi sety, když získala výhodu brejku. Tu následně potvrdila navzdory dvěma brejkbolům Australanky. Češka přidala další úspěch na returnu v sedmé hře, zajistila si tak luxusní vedení 5:2 na gemy. V poslední hře ještě odvrátila tři brejkboly a poté zápas zakončila esem.

„Ash začala opravdu dobře, hrála skoro bez chyb, bylo to těžké. Na konci prvního setu jsem se začala cítit trochu ztracená, motala se mi hlava. Proto jsem si vzala pauzu, která mi pomohla. Snažila jsem se dostat zpět pomocí rychlejší hry, chtěla jsem se vyhnout delším výměnám. A vyšlo to,“ hodnotila v pozápasovém rozhovoru na kurtu Muchová, jež si ve svém prvním kariérním semifinále na grandslamu zahraje proti Jennifer Bradyové (24.).

Ohlasy Karolíny Muchové si můžete přečíst zde.

Krejčíková se Siniakovou si zahrají o třetí grandslamový titul
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zvládly na Australian Open další třísetovou bitvu. Do utkání s nenasazeným chorvatsko-slovinským párem Darija Juraková, Nina Stojanovičová nevstoupily Češky dobře, když prohrály poměrem 3:6 úvodní sadu, dramatické semifinále ale dokázaly turnajové trojky otočit a prodloužit svou letošní neporazitelnost už na devět zápasů. Po triumfu 3:6, 6:2 a 6:4 si Krejčíková se Siniakovou zahrají v Melbourne o třetí společný grandslamový titul.

„Byl to opravdu těžký zápas. Soupeřky zahrály v prvním setu super, trápily nás, hodně toho vrátily. Snažily jsme se hrát naši aktivní hru a nakonec jsme to vybojovaly. Mám velkou radost, že jsme to dotáhly a že jsem už nemusela servírovat proti sluníčku,“ shrnula Siniaková.

České tenistky v pátečním finále narazí na belgicko-běloruskou dvojici Elise Mertensová, Aryna Sabalenková.

Ohlasy Kateřiny Siniakové si můžete přečíst zde

Krejčíková postupuje také v mixu
Po vítězství v ženské čtyřhře slaví Barbora Krejčíková postup také v mixu. V tom vyřadila v páru s Američanem Rajeevem Ramem nasazené trojky Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Chorvata Mateho Paviče. Předloňští turnajoví šampioni zdolali vítěze z roku 2018 7:6(3) a 6:3.

Duel nabídl pouze jediné ztracené podání, o které se vítězným forhendem do kříže postarala v osmém gemu druhé sady Krejčíková. Využit tehdy byl celkově až patnáctý brejkbol v utkání. O finále si turnajové šestky zahrají proti ryze domácímu páru Storm Sandersová, Marc Polmans.

Tsitsipas otočil čtyřhodinovou bitvu
Řek Stefanos Tsitsipas (6.) porazil v rámci čtvrtfinále Australian Open za čtyři hodiny a pět minut Rafaela Nadala (2.) po setech 3:6, 2:6, 7:6(4), 6:4 a 7:5.

Nadalovi patřily první dva sety, v nichž spolehlivě podával a sám si vždy počkal na brejkové příležitosti, které neomylně využíval.

Ve třetí sadě ztratil Španěl při šesti hrách na podání jediný míček, ovšem také Tsitsipas mu nepovolil další brejkbol a překvapivě snadno ovládl tie-break, v němž Španěl místo dotažení postupu začal chybovat.

To se přeneslo i do dalšího setu. Tsitsipas nadále s pomocí dělového servisu nedával favoritovi šanci, naopak Nadal musel o svá podání svádět stále tužší boje. Nakonec se jeho soupeři podařilo mu ho poprvé v zápase vzít a poslat zápas do rozhodujícího pátého dějství.

Také v něm tahal Nadal za kratší konec, až za stavu 5:5 ale ztratil své podání čistou hrou. Přestože se Řek pod vlivem nervozity hodně nadřel na následné potvrzení brejku, nakonec se to 22letému rodákovi z Athén povedlo a postoupil potřetí v životě do semifinále grandslamu. V něm Tsitsipas narazí na Rusa Daniila Medveděva (4.).

V ruském derby dominoval Medveděv
Daniil Medveděv (4.) letos vyhrál i podeváté a svou vítěznou sérii natáhl už na devatenáct zápasů! Ruský tenista v atraktivním čtvrtfinále porazil překvapivě hladce krajana Andreje Rubljova (8.) 7:5, 6:3 a 6:2. Na výhru mu stačily dvě hodiny a pět minut. Medveděv v utkání zaznamenal 30 vítězných úderů a 33 nevynucených chyb, bilance jeho soupeře činila 20/39. Pětadvacetiletý Rus si ve svém prvním melbournském semifinále zahraje se Stefanosem Tsitsipasem (6.). 

Díky dnešní výhře si Medveděv zajistil posun na své nové žebříčkové maximum, a sice 3. příčku.

Poslední semifinalistkou je Bradyová
Američanka Jennifer Bradyová (24.) porazila ve čtvrtfinále Australian Open krajanku Jessicu Pegulaovou (61.) za rovných 100 minut 4:6, 6:2 a 6:1. Americké derby bylo bohaté na úspěchy returnujících hráček. Bradyová zaznamenala celkem sedm proměněných brejkbolů, Pegulaová čtyři. Další soupeřkou Bradyové bude Karolína Muchová (27.).

 

Čtvrtfinále ženské dvouhry

Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) 6:1, 3:6, 2:6
Jennifer Bradyová (USA, 24.) – Jessica Pegulaová (USA, 61.) 4:6, 6:2, 6:1

Čtvrtfinále mužské dvouhry

Andrej Rubljov (RUS, 8.) – Daniil Medveděv (RUS, 4.) 5:7, 3:6, 2:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) 3:6, 2:6, 7:6(4), 6:4, 7:5 

Semifinále ženské čtyřhry

Juraková (CRO), Stojanovičová (SRB) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:3, 2:6, 4:6
Melicharová (USA), Schuursová (NED) – Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) 5:7, 4:6

Čtvrtfinále mužské čtyřhry

Daniell (NZL), Oswald (AUT) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:7(6), 2:6
Arevalo (SLV), Middelkoop (NED) – J. Murray (GBR), Soares (BRA) 3:6, 4:6

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry

KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) – Dabrowská (CAN), M. Pavič (CRO) 7:6(3), 6:3
Sandersová, Polmans (oba AUS) – Ar. Rodionovová, Purcell (oba AUS) 4:6, 7:5, 10:8