Další otočka a zdolaná favoritka. Dlouhá herní i psychická příprava se vyplácí, těší Muchovou

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

V průběhu prvního setu zápasu s Elise Mertensovou Karolína Muchová prohrávala 0:4 a 2:5 se ztrátou dvou brejků. Ani tato obtížná pozice však českou hráčku nezastavila. Stejně jako ve třetím kole proti Plíškové, i tentokrát předvedla úžasný comeback ve skóre a belgickou favoritku přehrála nejen v úvodním dějství, ale nakonec i celém zápase. Po setech 7:6(5), 7:5 si pochvalovala zejména kvalitní přípravu i psychickou odolnost, na které po konci minulé sezony hodně pracovala.

Utkání proti Elise Mertensové jste vyhrála ve dvou setech. Jak byste duel zhodnotila?
Začala jsem pomaleji. Elise hrála dobře, tlačila mě, skoro vůbec nekazila. Já jsem pořád bojovala i za stavu 0:4. Snažila jsem se bojovat o každý bod, vrátit co nejvíc míčků přes síť a pak zaútočit. Jsem ráda, že jsem zvládla koncovky. Měla jsem dobrou a hodně dlouhou přípravu. Všechna konzistentní práce se vyplatila.

Na co jste myslela, když jste šla doservírovat zápas? Trefila jste hned na začátku dvě esa. Co jste si říkala?
Po pravdě nic moc. Jen jsem si opakovala, ať se soustředím na další fiftýn a snažila jsem se skóre vypustit z hlavy. Soustředila jsem se jen na servis.

Důležité výměny jste dnes zvládala. Vaší psychické odolnosti si asi hodně ceníte, že?
Hodně, taky jsem na hlavě pracovala. Vymazávání balónů z hlavy, soustředit se jen na daný moment, to i v předchozím zápase hrálo velkou roli.

Už dřív jsem pracovala s různými mentálními kouči. Vždy podle toho, jak jsem to cítila. Když jsem potřebovala nějaký záchytný bod, tak jsem měla nějaké mentální kouče. Teď to bylo po Ostravě a zrovna po zápase s Elise, který jsem prohrála. Bavila jsem se s Davidem (Kotyzou) a dohodli jsme se, že bychom na tom zase mohli zapracovat, protože jsem tam měla výkyvy. Myslím si, že od té doby to funguje skvěle. S mentálním koučem, kterého mám, jsem spokojená. Pracujeme na věcech, které se určitě zlepšují.

Co jste po utkání kreslila na kameru? To byla moucha?
(smích) Ne, to je africký symbol, který máme jako znak naší skupiny s Jardou (Blažkem), Davidem a dalšími. Znamená houževnatost, odolnost, protože začátek sezony pro nás nebyl moc lehký. Tímhle jsem je chtěla domů pozdravit.

Bavila jste se po utkání s trenérem Davidem Kotyzou?
Jo, vždycky mu volám. Jak jsem vlezla do ledové koupele, tak jsem mu volala. Smáli jsme se, byl to rychlý, pozápasový hovor. Gratuloval mi a říkal, že měl strašné nervy, ale byl samozřejmě rád za výhru.

V úterý máte volný den. Jak ho strávíte i s ohledem na problematický břišní sval?
Myslím, že zítra půjdu hrát až nějak později, abych trošku vypnula. Pokud bude pěkné počasí, půjdeme se určitě projít do parku. Trošku bych chtěla vypnout od tenisu aspoň na tři čtvrtě dne. Takže takové volno.

V Melbourne jste s dlouholetou kamarádkou Bárou Štefkovou. Pomáhá vám to, že tu máte někoho blízkého?
Je skvělé mít s sebou někoho tak blízkého. Jsme tady na hezkém apartmánu, mám tady ještě fyzia, jsme super parta, takže chodíme jen tak se projít do parku, protože restaurace už jsou zavřené. Minulý týden jsme chodili každý večer do restaurací, ale teď si spíš užíváme, že je hezké počasí, že můžeme jít na čerstvý vzduch. Parky s rybníky jsou úplně nádherné, takže si vždycky vezmeme nějaký ručník a uděláme si piknik. Je to super.

Co si pamatujete z vašeho jediného zápasu s Ashleigh Bartyovou, na kterou narazíte ve čtvrtfinále?
Pamatuju se, že nás přeložili z velkého kurtu na malý. Já byla kvalifikantka, měla jsem v nohách hodně zápasů, takže jsem byla unavená. Hrály jsme hezký zápas, máme trochu podobný styl. Po zápase mi řekla, že mám dál makat, že to můžu dotáhnout do špičky, což bylo milé.

Je to asi vaše největší výzva na turnaji, že?
Je číslo jedna na světě. Představuje velkou výzvu, musím rozhodně předvést svůj nejlepší tenis, abych s ní mohla soupeřit a odehrála s ní dobrý zápas.

Co si myslíte o Bartyové jako o člověku?
Úplně se s ní neznám, ale vypadá jako úplně v pohodě holka, moc toho neřeší, taková klučičí. Vždycky pozdraví, je usměvavá.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
4. kolo ženské dvouhry
Elise Mertensová (BEL, 16.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) 6:7(5), 5:7