Australian Open: Muchová skolila další favoritku! Ve čtvrtfinále narazí na světovou jedničku

- Redakce

Čtyřiadvacetiletá Karolína Muchová dokázala v pondělí v Melbourne vyrovnat své osobní maximum z grandslamových turnajů a podruhé v kariéře prošla do čtvrtfinále. V náročném souboji porazila favorizovanou Elise Mertensovou ve dvou setech. Ve čtvrtfinále ji čeká světová jednička Ashleigh Bartyová. Ve čtyřhrách se dařilo Barboře Krejčíkové, která prošla do čtvrtfinále mezi ženami i v mixu.

Muchová vyrovnala grandslamové maximum
Podruhé v kariéře se Karolína Muchová probojovala na grandslamovém turnaji do čtvrtfinále! Po Wimbledonu 2019 to zvládla letos na Australian Open, kde se v osmifinále postavila papírovým předpokladům a přehrála favorizovanou Elise Mertensovou.

Belgičanku porazila 7:6(5), 7:5 a k výhře se nakopla i parádním obratem v prvním setu, ve kterém ztrácela hned dva brejky. Poté, co dokázala první sadu vyhrát v tiebreaku, povedlo se jí ve druhém dějství být lepší hráčkou na kurtu, což potvrdila i v koncovce, když se ke klíčovému brejku prokousala v 11. hře.

„Jsem ráda, že jsem se do toho po pomalejším startu dostala. Ona je skvělá hráčka, byla to náročná bitva,“ řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Muchová, která ve druhém setu prohrávala už 0:4, respektive 2:5 na gemy. „V posledním utkání jsem prohrávala 0:5, takže jsem si říkala, že to vlastně není tak špatné. Zkrátka jsem se snažila hrát a vyšlo to,“ doplnila Muchová.

Ve čtvrtfinále čeká na Muchovou největší favoritka Australian Open. Narazí totiž na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, jež v osmifinále zdolala ve dvou setech Shelby Rogersovou.

Utkání se více věnujeme zde.

Krejčíková se Siniakovou jsou už ve čtvrtfinále
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zvládly na letošním Australian Open vybojovat postup do čtvrtfinále. České deblistky v utkání třetího kola přehrály americko-nizozemský pár Peraovou, Van der Hoekovou ve dvou setech 6:4, 6:4. Třetí nasazené si o postup do semifinále zahrají proti kanadsko-mexické dvojici Fichmanové a Olmosové.

Krejčíková zvládla drama v mixu
Barbora Krejčíková postupuje po ženské čtyřhře také v mixu. Spolu s Američanem Rajeevem Ramem zvládla takřka infarktovou koncovku střetnutí proti Japoncům Eně Šibaharaové a Benu McLachlanovi. Zápas dospěl až do rozhodujícího supertiebreaku.

V tom promarnily turnajové šestky tři možnosti na ukončení duelu a za stavu 10:11 musely odvracet mečbol při podání Šibaharaové. To se ovšem povedlo, a tak se z postupu do čtvrtfinále radovali po triumfu 6:4, 3:6 a 13:11 přeci jen Češka s Američanem. V dalším kole mohou narazit na třetí nejvýše nasazený pár Dabrowská, Mate Pavič, případně na další zkušené deblové duo Matteková-Sandsová, Jamie Murray.

Světová pětka na Australian Open končí
Jedna ze spolufavoritek australského grandslamu, světová pětka Elina Svitolinová, končí už v osmifinále. Ukrajinská tenistka nečekaně podlehla Američance Jessice Pegulaové (61.) po setech 4:6, 6:3, 3:6.

Nadal s Fogninim nezaváhal
Hladký postup do čtvrtfinále vybojoval na Australian Open Rafael Nadal (2.), jenž si ve třech setech poradil s Italem Fabiem Fogninim (17.). Itala porazil spolufavorit turnaje za 139 minut 6:3, 6:4, 6:2 a v utkání si vypracoval neskutečných 19 brejkbolů, z nichž šest využil.

Berrettini do osmifinále nenastoupil
Italský tenista Matteo Berrettini (10.) se kvůli bolestem břicha nepředstavil v osmifinále Australian Open. Čtvrtfinalistou se tak bez boje stal Stefanos Tsitsipas (6.).

4. kolo ženské dvouhry
Jessica Pegulaová (USA, 61.) – Elina Svitolinová (UKR, 5.) 6:4, 3:6, 6:3
Donna Vekičová (CRO, 33.) – Jennifer Bradyová (USA, 24.) 1:6, 5:7
Elise Mertensová (BEL, 16.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) 6:7(5), 5:7
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Shelby Rogersová (USA, 57.) 6:3, 6:4

4. kolo mužské dvouhry
Mackenzie McDonald (USA, 192.) – Daniil Medveděv (RUS, 4.) 4:6, 2:6, 3:6
Andrej Rubljov (RUS, 8.) – Casper Ruud (NOR, 28.) 6:2, 7:6(3) skreč Ruud
Fabio Fognini (ITA, 17.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) 3:6, 4:6, 2:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Matteo Berrettini (ITA, 10.) bez boje

3. kolo ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Peraová (USA), Van der Hoeková (NED) 6:4, 6:4

2. kolo smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) – Šibaharaová, McLachlan (JPN) 6:4, 3:6, 13:11

Kompletní výsledky osmého hracího dne Australian Open naleznete na webu turnaje.