Nejsem stroj, hlesl po nečekaném vyřazení Thiem. Favorit Australian Open schytal dokonce kanára

- Jan Vojkůvka

Nebyl to od Dominica Thiema dobrý výkon. V osmifinále Australian Open s Grigorem Dimitrovem prohrál ve třech setech 4:6, 4:6, 0:6, a byť patřil do okruhu spolufavoritů turnaje, vůbec neprošel ani mezi nejlepší osmičku. Po utkání na tiskové konference přiznal, že už při nástupu na kurt se necítil nejlépe.

V prvním i druhém setu přitom Thiem dokázal odskočit svému soupeři do vedení 3:1. V obou případech však o vedení okamžitě přišel a v koncovkách těchto sad na Bulhara nestačil.

Právě nepovedená koncovka druhého setu Thiema definitivně zlomila. Od stavu 4:3 prohrál devět gemů v řadě a ze zápasu odcházel rozesmutnělý i kvůli obdrženému kanáru. Dimitrov své vítězství ani nijak výrazně neslavil, bylo mu jasné, že jeho soupeř není zcela v pořádku.

„Byla to asi kombinace několika faktorů. Měl jsem nějaké drobnější zdravotní obtíže, k tomu jsem vážně neměl svůj den a navíc soupeř je zkrátka skvělý hráč,“ popisoval Thiem po utkání. „Kombinace těchto tří věcí někdy znamená i takový výsledek.“

Konkrétnější ohledně zdravotního stavu však být nechtěl. „Drobné problémy, nechci se k tomu nějak více vyjadřovat. Nehledám totiž výmluvu. Ale zkrátka nejsem stroj. Někdy sice jsem jako stroj, ale pak prostě přijdou vážně špatné dny jako tento,“ hlesl.

„Jakmile nejste na kurtu stoprocentní při této úrovni zápasů, tak se takový výsledek může objevit. A přesně to se dnes stalo,“ uzavřel zklamaný Rakušan.

Thiem měl už ve třetím kole problémy, když musel otáčet z 0:2 na sety proti Nicku Kyrgiosovi. Tehdy svou pozici favorita uhájil. Proti Dimitrovovi ale promarnil ve dvou sadách vedení a nečekaně končí. Vítěz loňského US Open a finalista posledního Australian Open tak v Melbourne na své úspěchy z minulé sezony nenaváže.

Na překvapivého vítěze Dimitrova čeká ve čtvrtfinále velká senzace Australian Open v podobě kvalifikanta Aslana Karaceva.