Obrat z 0:2? Ruský debutant opět udivil Austrálii

- Jan Vojkůvka

Už to vypadalo, že tahle senzační jízda Rusa Aslana Karaceva v osmifinále Australian Open končí. Ale kdepak. Sedmadvacetiletý grandslamový debutant dokázal v souboji s Felixem Augerem-Aliassimem otočit zápas z 0:2 na sety, vybojoval další senzační výhru a postoupil do svého premiérového čtvrtfinále.

Karacev, který hraje v grandslamové hlavní soutěži poprvé v kariéře, když se úspěšně kvalifikoval na lednovém kvalifikačním turnaji v katarském Dauhá, dál udivuje Austrálii.

Tento sedmadvacetiletý Rus, který se ještě na začátku minulé sezony sotva držel ve třetí stovce světa a svůj restart prožil na českých challengerech v Praze a Ostravě, dokázal, že nikdy není pozdě na to, aby se hráč prokousal mezi elitu.

Zkušeného Rusa po světové devítce Diegu Schwartzmanovi nedokázal zastavit ani další favorit Felix Auger-Aliassime. Ten přitom v prvních dvou setech kurtu vládl, ale nakonec prohrál 6:3, 6:1, 3:6, 3:6, 4:6.

Karacev totiž předvedl úžasný comeback do zápasu, který trvala bezmála tři a půl hodiny. Rus od třetího setu výrazně zlepšil svůj servis a dokonce nečelil ani jednomu brejkbolu.

„Je to úžasné, úžasné,“ rozplýval se po zápase. „Otočit zápas z 0:2 na sety je velké vítězství. Bylo to emočně hodně vypjaté,“ přiznal Rus, který se stal prvním debutantem na grandslamu od Alexe Radulesca, který otočil zápas ze stavu 0:2. Radulescuovi se to povedlo při grandslamové premiéře v roce 1996 ve Wimbledonu.

„Snažím se nedávat na sobě najevo, jak moc jsem překvapený tím, že mi to tak jde,“ smál se ruský tenista po utkání. „Je to ale velmi dobrý pocit. Hodně jsem na sobě pracoval a tady se to projevuje,“ zářil po senzačním obratu a postupu do čtvrtfinále.

Po dalším vítězství na Australian Open si Karacev zajistil posun na 63. místo světa, jeho premiérový průnik do elitní stovky světa tak bude hodně výrazný. A bude to moci ještě více vylepšit, když se ve čtvrtfinále pokusí o další senzaci proti Bulharovi Grigoru Dimitrovovi.