Skrečovat jsem určitě nechtěla, říká Vondroušová. Vydá se na olympiádu?

- Michal Hladký

Markéta Vondroušová končí na letošním ročníku Australian Open v osmifinále. V něm nestačila na skvěle hrající Tchajwanku Su-wej Sie, které podlehla po setech 4:6 a 2:6. Česká tenistka se potýkala po dobu turnaje se zraněním třísla, které se naplno projevilo až právě nyní. „Skrečovat jsem určitě nechtěla, protože to nebylo zase tak šílené, abych nemohla dohrát zápas. Zranění mě limitovalo, ale to se stává,“ popisovala své trable na pozápasové tiskové konferenci.

Vondroušová v posledních týdnech válí. Nejdříve na přípravném turnaji před Australian Open urvala semifinále, na samotném australském grandslamu pak prošla do osmifinále. V něm neměla příliš mnoho šancí, jistě hrající Su-wej Sie průběh utkání kontrolovala a zvítězila 6:4 a 6:2.

„Jsou to skvělé výsledky. Kdyby mi to před odletem někdo řekl, brala bych to všemi deseti. Dnes to byla smůla, těžký zápas. Soupeřka zahrála fakt dobře,“ nechala se slyšet Markéta Vondroušová.

Bohužel vynikající výkon Tchajwanky nebyl jediným faktorem, který zápas ovlivnil. České hráčce se ozvalo zranění třísla.

„Hrála zaprvé dobře, to chci říct, aby to nevypadalo, že se vymlouvám. Noha mě dneska bolela docela dost, navíc jsem se nalítala. Ani s tejpy už noha nedržela, tříslo bolelo. Nicméně i kdybych byla stoprocentně fit, tak bych to dnes měla nesmírné obtížné,“ postěžovala si Vondroušová a vyzdvihla skvělý výkon soupeřky.

Ani přes popsané patálie se ale Češka nehodlala vzdát. „Skrečovat jsem určitě nechtěla, protože to nebylo zase tak šílené, abych nemohla dohrát zápas.“

Nastává tedy i otázka, proč jednadvacetiletá tenistka nastoupila do čtyřhry, když se potýkala se zdravotními trablemi. „Nevím, zda si to vyčítat. Každý zápas je dobrý, když se neví, co přesně bude. Takže jsem ani neuvažovala, že bych se odhlásila. Hrály jsme dvě kola, nepřišlo mi to tedy tak strašné,“ reaguje sokolovská rodačka, která na Australian Open vypadla společně s Běloruskou Lapkovou ve druhém kole.

Markéta Vondroušová opouští úvodní grandslam sezony v době, kdy si hráči začínají znova zvykat na prázdné tribuny. Ty se musely vylidnit poté, co v australském státě Victoria došlo ke zpřísnění koronavirových opatření.

„Zvláštní, docela smutné hrát před prázdnými tribunami. Obzvlášť, když tady tři kola lidi mohli být, což bylo super. Velká změna takhle během grandslamu,“ povzdechla si dvacátá hráčka světového pořadí.

A vyhlíží další výzvy. „Uvidíme, v jakém stavu bude noha. Snad to není natržené. Chtěla bych hrát Dauhá, Dubaj a taktéž olympiádu. Je to docela daleko, ale je to sen každého se na ni podívat,“ uzavírá.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
Su-wej Sie (TPE, 71.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (20.) [19] 6:4, 6:2