Bizarní trestný fiftýn. Plíškovou napráskala čárová rozhodčí za chování na toaletě

- Jan Vojkůvka

Varování, trestný fiftýn či dokonce trestný gem za rozmlácení rakety na kurtu, toho už jsme byli mnohokrát svědky. To, co se ovšem stalo Karolíně Plíškové ve třetím kole Australian Open, se zase tak často nevidí. Česká tenistka v pauze mezi sety odešla do útrob stadionu a na toaletě si vylila zlost po ztracené úvodní sadě na své raketě. Ač se nedopustila nesportovního chování na kurtu, přesto byla potrestána trestným fiftýnem.

Ztrátu fiftýnu Plíškové způsobila jedna z čárových rozhodčích, která ji následovala do útrob stadionu. Ta totiž slyšela, jak se česká tenistka pokusila vylít zlost a mimo kurt zničila svou raketu.

Po návratu na dvorec vše nahlásila a rozhodčí na umpiru Plíškovou potrestala.

„To nebylo v tunelu, ale na záchodě. Takže to ani nikdo neviděl,“ uvedla během tiskové konference Plíšková, jež trest za chování mimo kurt, navíc v soukromí, nečekala. „Překvapená jsem z toho byla, ale čárová, co se mnou šla, mě asi slyšela a nahlásila to. Myslela jsem, že si na záchodě můžu dělat, co chci, ale evidentně ne,“ podotkla hořce.

Na to se snažila upozornit i rozhodčí a protestovala proti trestu přímo na kurtu. „Stalo se to mimo kurt, tam mám snad dovoleno dělat, co chci,“ diskutovala s Alison Hughesovou na umpiru. Ta ovšem oponovala, že české hráčce není dovoleno ničit žádné vybavení, a tedy ani svou raketu, během utkání.

Plíšková, jež prohrála se svou krajankou Karolínou Muchovou dvakrát 5:7, byla na tiskové konferenci už s celou situací smířená. Ostatně, nic s tím ani dělat nemohla. „Asi to je pravidlo, mně se to nikdy nestalo. Zase jsem o něco chytřejší,“ dodala.