Denní menu, 13.2.2021: Bouzková rozehrála turnaj v Melbourne, Rosol je ve finále

- Jan Vojkůvka

Kromě Australian Open se v Melbourne v sobotu rozehrál další ze série místních turnajů WTA. Phillip Island Trophy zahájila výhrou i Marie Bouzková, která prošla do druhého kola. Na Australian Open v derby Karolín porazila Muchová Plíškovou. Lukáš Rosol ve Francii vybojoval postup do finále v dalším třísetovém duelu.

Češi v akci

Muchová v derby přehrála Plíškovou
České derby ve třetím kole Australian Open pro sebe získala Karolína Muchová (27.), která porazila Karolínu Plíškovou (6.) za hodinu a 54 minut dvakrát 7:5. Čtyřiadvacetiletá Muchová ve druhém dějství otočila zdánlivě beznadějný stav 0:5 na gemy, později v desáté hře odvrátila dva setboly.

Utkání se více věnujeme zde a zde.

Bouzková vstoupila do Phillip Island Trophy výhrou
Marie Bouzková (50.) se po vyřazení v prvním kole Australian Open pokouší vylepšit svou sezónní bilanci na dalším turnaji v Melbourne, do kterého vstoupila úspěšně a prošla do druhého kola. V úvodním utkání jí Srbska Danka Koviničová (82.) za stavu 3:6, 5:0 duel skrečovala kvůli zranění kotníku, které si přivodila v sedmé hře úvodní sady.

Utkání se více věnujeme zde.

Vondroušová ve čtyřhře končí
Markéta Vondroušová a Běloruska Věra Lapková prohrály ve druhém kole Australian Open s americko-nizozemským párem Melicharová, Schuursová za 63 minut 2:6 a 4:6. Turnajové čtyřky ve druhém setu otočily nepříznivý stav 2:4 na gemy.

V deblu neuspěla ani Strýcová
Loňské finalistky Barbora Strýcová a Su-wej Sie končí na Australian Open už ve druhém kole. Nejvýše nasazený česko-tchajwanský pár v něm podlehl po setech 6:7(5), 6:3 a 5:7 chorvatsko-slovinské dvojici Juraková, Stojanovičová. Strýcové se letos na úvodním grandslamu roku příliš nedaří, ve dvouhře vypadla dokonce už v prvním kole. Zkušená Češka bude mít šanci ještě ve smíšené čtyřhře, kde bude jejím parťákem Chorvat Nikola Mektič.

Rosol zvládl další tříseťák, v Cherbourgu je ve finále
Lukáš Rosol (198.) je na challengeru v Cherbourgu specialistou na třísetové duely. Český tenista i ve svém čtvrtém utkání na turnaji musel jít do tří sad a i tentokrát odcházel z kurtu jako vítěz. V semifinále si poradil s Francouzem Hugo Gastonem (168.), jehož porazil 7:5, 2:6, 6:3 a zahraje si první finále na challengeru od listopadu 2018, kdy se do utkání o titul probojoval v Bratislavě. Zisk trofeje slavil naposledy v červenci 2018 na challengeru v Praze.

Kolář vybojoval deblový titul v Jižní Africe
Challenger v Potchefstroomu poznal českého vítěze. Stal se jím ve čtyřhře Zdeněk Kolář, který ovládl deblovou soutěž spolu se Švýcarem Marcem-Andreou Huslerem. Ve finále česko-švýcarská dvojice porazila Kanaďany Petera Polanskyho a Braydena Schnura ve dvou setech 6:4, 2:6, 10:4. Čtyřiadvacetiletý Kolář vybojoval svou jubilejní desátou deblovou trofej na ATP Challenger Tour.

Fruhvirtová je potřetí v řadě ve finále
Patnáctiletá Linda Fruhvirtová si nadále drží parádní formu a i na svém třetím letošním turnaji dokráčela až do finále. V tuniském Monastiru porazila pátá nasazená Bělorusku Kristinu Dmitrukovou 6:4, 6:3 a v neděli si zahraje o druhý profesionální titul v kariéře.

Finále v Egyptě bude české
Finále turnaje ITF v Šarm aš-Šajchu bude ryze české. V sobotu se o to postarali Marek Gengel a Jan Šátral, kteří vyhráli své semifinálové duely. Gengel uspěl v derby proti Jiřímu Lehečkovi, jehož porazil ve třech setech, Šátral naopak ve dvou sadách porazil Američana Morena de Alborana.

Fruhvirtová vybojovala druhý deblový triumf za sebou
Podruhé za sebou dokázala Linda Fruhvirtová na turnaji v Monastiru vybojovat deblovou trofej. Tentokrát na celkové vítězství dosáhla spolu s Polkou Weronikou Falkowskou. Nasazené trojky ve finále porazily francouzsko-srbskou dvojici Yasmine Mandouriovou a Jelenu Milovanovičovou 6:3, 6:1.

Paulson s Riklem vyhráli debl v Petrohradu
Česká dvojice Andrew Paulson a Patrik Rikl nenašli ve čtyřhře v ruském Petrohradu přemožitele. Na místním turnaji ITF dokráčeli až k zisku deblového titulu, když ve finále zdolali turnajové trojky Arťoma Dubrivného a Alexeje Zacharova po hodině a půl boje 3:6, 7:6(5), 10:2.

Lavičková se Siskovou slaví titul
Kristýna Lavičková s Annou Siskovou vyhrály turnaj ve čtyřhře v egyptském Šarm aš-Šajchu. Český pár ve finálovém duelu porazil ve dvou setech 7:6(0), 6:4 japonsko-litevskou dvojici Imanišiovou a Mikulskyteovou.

Grandslam

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) [6] 7:5, 7:5
2. kolo ženské čtyřhry
Sie (TPE), STRÝCOVÁ [1] – Juraková (CRO), Stojanovičová (SLO) 6:7(5), 6:3, 5:7
Lapková (BLR), VONDROUŠOVÁ – Melicharová (USA), Schuursová (NED) [4] 2:6, 4:6

ATP/WTA

Phillip Island Trophy, Melbourne (ženy, AUS, 235 238 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (50.) – Danka Koviničová (MNE, 82.) 3:6, 5:0 skreč Koviničová

Challengery

Challenger Cherbourg – La Manche (muži, FRA, 88 520 EUR, hala – tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Hugo Gaston (FRA, 168.) – LUKÁŠ ROSOL (198.) 5:7, 6:2, 3:6

PotchOpen I, Potchefstroom (muži, RSA, 52 080 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Polansky, Schnur (CAN) – Hüsler (SUI), KOLÁŘ 4:6, 6:2, 4:10

ITF World Tennis Tour

Soho Square, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (473.) – JIŘÍ LEHEČKA (355.) 5:7, 6:4, 6:3
Nicolas Moreno de Alboran (USA, 577.) – JAN ŠÁTRAL (362.) 3:6, 3:6

W15 Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Imanišiová (JPN), Mikulskyteová (LTU) – LAVIČKOVÁ, SISKOVÁ 6:7(0), 4:6

Grand Palace Cup, Petrohrad (muži, RUS, 15 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále čtyřhry
Dubrivnyj, Zacharov (RUS) – PAULSON, RIKL 6:3, 6:7(5), 2:10

Magic Tours, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Kristina Dmitruk (BLR) – LINDA FRUHVIRTOVÁ 4:6, 3:6
Finále čtyřhry
Mansouriová (FRA), Milovanovičová (SRB) – Falkowská (POL), FRUHVIRTOVÁ 3:6, 1:6