Jak zkrotila nervozitu? Mentálně jsem se udržela na dobré vlně, říká Muchová

- Marek Bartošík

Nebyla to sice žádná reklama na tenisové umění, nicméně zápas mezi Karolínou Muchovou a Karolínou Plíškovou rozhodně nenudil. České tenistky, sužované nervozitou ze speciálního charakteru utkání, se v prázdné aréně Roda Lavera přetahovaly o místo v osmifinále bezmála dvě hodiny. Šťastnější byla nakonec Muchová, která i díky fenomenálnímu obratu ve druhém dějství zvítězila dvakrát 7:5.

Otočit set z 0:5 na gemy? To je opravdu unikát, obzvlášť na grandslamu a proti takové hráčce jako Karolína Plíšková. Přesto se tento husarský kousek Karolíně Muchové povedl.

„Stále jsem věřila, že budu mít šance. A ono to vyšlo. Jsem ráda, že jsem se mentálně udržela na dobré vlně a že se mi to podařilo otočit,“ popisovala svou sérii sedmi získaných gemů čtyřiadvacetiletá Muchová.

Vítězka duelu českých Karolín zaznamenala výjimečnou otočku proti tenistce, jejíž největší zbraní zpravidla bývá podání. V sobotním měření sil ale nejistá Plíšková nakupila hned deset dvojchyb (a celkem čtyřicet nevynucených chyb).

„Bylo to takové nervózní trápení, ona taky nehrála moc dobře,“ komentovala Plíšková. „Moc jsem chybovala, během výměn jsem panikařila. Při žádné činnosti na kurtu jsem se necítila pohodlně. Minimálně druhý set jsem ale měla vyhrát,“ litovala osmadvacetiletá Češka, která musela na začátku druhé sady skousnout dokonce trestný fiftýn.

Při přestávce mezi sety se totiž odebrala do útrob arény Roda Lavera, kde na toaletách rozbila raketu. Tím si netradičně rozhozená tenistka vysloužila další varování od umpirové rozhodčí a s ním spojenou ztrátu fiftýnu.

„Bylo to na záchodě, takže mě ani nikdo neviděl. Čárová rozhodčí, co šla za mnou, mě ale slyšela a nahlásila to. Myslela jsem, že si na záchodě můžu dělat, co chci, ale evidentně ne,“ vrátila se k poněkud kontroverznímu momentu světová šestka.

Plíšková dnešní prohrou v Melbourne prodloužila své grandslamové trápení – ani na jedné z posledních čtyř akcí velké čtyřky nepřešla přes třetí kolo. Naopak její přemožitelka Muchová si stejně jako na loňském US Open a předloňském Wimbledonu vysloužila účast v osmifinále.

„Docela od sebe očekávám, že na grandslamech zahraju dobře. Za postup do druhého týdne jsem určitě ráda, vždycky je to fajn úspěch. Turnaj ale ještě nekončí, takže se dobře připravím na další kolo,“ odkázala na novou výzvu světová sedmadvacítka.

Osmifinálová soupeřka Muchové vzejde z utkání mezi světovou dvanáctkou Belindou Bencicovou a šestnáctkou Elise Mertensovou. „Čekám těžký zápas,“ neváhala Muchová.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) [6] 7:5, 7:5