Velký obrat ve druhém setu! Muchová v českém derby vyzrála na Plíškovou

- Marek Bartošík

Karolína Muchová a Karolína Plíšková před startem australských turnajů v aréně Roda Lavera společně trénovaly a pořizovaly vtipné momentky, ve třetím kole Australian Open ale stanuly proti sobě. V poněkud nervózním českém derby, které bylo bohaté na nevynucené chyby, se nakonec radovala z dvousetového vítězství čtyřiadvacetiletá Muchová.

Už 0:5 na gemy prohrávala ve druhém dějství Karolína Muchová proti zkušenější krajance Karolíně Plíškové, ani to ale neznamenalo konec nadějí. Muchová získala následujících sedm her a po necelých dvou hodinách mohla slavit triumf dvakrát 7:5.

„Jsem z toho trochu smutná, protože jsme dobré kamarádky. Obě jsme byly nervózní. Nicméně je to hra. Samozřejmě mě těší, že jsem to zvládla ve dvou setech,“ uvedla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Muchová.

Atraktivně obsazené utkání se hrálo v aréně Roda Lavera, kvůli nově zavedenému lockdownu v Melbourne se v hledišti nenacházeli žádní fanoušci.

Do ryze českého klání vstoupila lépe Muchová, která si vypracovala vedení 3:1 na gemy, mírně favorizovaná Plíšková však rychle srovnala. Tenistky si poté držely svá podání až do jedenáctého gemu, v němž Plíšková zahrála proti brejkbolu dvojchybu. Její mladší krajanka následně první sadu dopodávala, přičemž odvrátila dva brejkboly.

Osmadvacetiletá Plíšková se v přestávce mezi sety odebrala do útrob arény, kde na toaletách zničila raketu. Od umpirové rozhodčí proto obdržela další varování za nevhodné chování, což vyústilo v trestný fiftýn.

Poněkud paradoxně se pro českou jedničku jednalo o odrazový můstek, jelikož ovládla úvodních pět her druhého dějství. Muchová se ale nevzdala a trpělivě střádala na své konto gem za gemem. V kritické desáté hře odvrátila při svém podání dva setboly, první z nich za pomoci značné dávky štěstí (teč při druhém podání, později úder k lajně).

Po této záchraně Muchová sama udeřila brejkem v dlouhé jedenácté hře a poté už duel bez výraznějších potíží dopodávala.

„Je to samozřejmě zklamání, protože jsem měla spoustu šancí. V důležitých momentech jsem ale nezahrála dobře,“ smutnila na tiskové konferenci Plíšková, jež skončila ve třetím kole Australian Open také loni.

Obě tenistky v utkání zaznamenaly méně vítězných úderů než nevynucených chyb (Muchová 22/32, Plíšková 24/40).

Vítězka českého střetnutí si v osmifinále zahraje buď s Belindou Bencicovou (12.), nebo s Elise Mertensovou (16.).

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) [6] 7:5, 7:5