Vydřel maraton, poté šokoval. Nevím, jestli budu moci pokračovat, přiznal obhájce titulu

- Filip Lefenda

Zvládl tří a půl hodinové drama a přetlačil v pěti setech houževnatého Američana Fritze. Přesto Novak Djokovič netuší, jestli bude moci v cestě za obhajobou loňského titulu v Melbourne pokračovat. Světová jednička si během pátečního utkání 3. kola Australian Open natrhla břišní sval.

Největší favorit turnaje se v bitvě dvou nasazených tenistů zranil zkraje třetí sady. Na kurtu absolvoval ošetření, v dalších desítkách minut byl ale jeho pohyb viditelně limitován. Vinou toho se Djokovičův náskok dvou setů rozplynul a rozhodnout musela až pátá sada.

Ta už se v aréně Roda Lavera hrála před prázdnými ochozy. Fanoušci, kteří do té doby stáli spíše na straně Fritze, museli areál před půlnocí místního času opustit. V platnost totiž vstoupila ve státu Victoria nová hygienická opatření před šířením onemocnění covid-19.

Téměř desetiminutová pauza, kterou strávili oba aktéři v útrobách stadionu, prospěla více Djokovičovi. Ten se nakonec v rozhodující části hry zmátořil a vydřel postup do osmifinále.

Ani po výhře 7:6(1), 6:4, 3:6, 4:6 a 6:2 ale nemá bělehradský rodák jistotu, že bude v turnaji kvůli bolavému břišnímu svalu pokračovat. „Je určitě natrhnutý. V tuto chvíli nevím, jestli se stihnu uzdravit a budu moct hrát,“ uvedl majitel sedmnácti grandslamových trofejí, z nichž osm získal právě v Melbourne.

Obavami už si legendární Srb procházel přímo během těžkého utkání. „Modlil jsem se, abych se dal dohromady,“ netajil. Kuriózní odchod diváků z tribun tak v tu chvíli příliš neřešil. „Je to škoda. Měl jsem ale dost problémů sám se sebou,“ přiznal.

V osmifinále by měl Novak Djokovič v neděli narazit na Milose Raonice z Kanady, s nímž dosud všech jedenáct vzájemných zápasů vyhrál. Zda se však utkání opravdu uskuteční, je v tuto chvíli nejasné.