Úřady reagují na nové případy covidu. Australian Open bude od soboty bez diváků

- Marek Bartošík

Grandslamové Australian Open bude od soboty 13. února pokračovat nejméně po dobu pěti dní bez přítomnosti diváků v areálu. Do Melbourne Parku dosud mohlo až 30 tisíc fanoušků denně. Političtí představitelé australského státu Victoria, jehož je Melbourne centrem, se pro zmíněné omezení rozhodli kvůli třinácti novým případům nakažlivější mutace covidu-19. Povinný lockdown se týká přibližně pěti milionů lidí.

„Nebudu plýtvat slovy: dnešek bolí. Jak můžeme vidět v Austrálii a po celém světě, čelíme novému soupeři. Viru, který je chytřejší, rychlejší a více infekční,“ sdělil premiér státu Victoria Daniel Andrews.

Podle dostupných informací se v Melbourne novou mutací viru nakazilo třináct jedinců. Všichni lidé, kteří se právě nacházejí ve městě, tak budou moci nově opustit svá bydliště pouze v několika vybraných případech, například kvůli nutné cestě do práce.

Masky budou povinné ve vnitřních i vnějších veřejných prostorech. Nově zavedená omezení se samozřejmě týkají také účastníků australských turnajů.

„Vím, že dnes to bude těžké a zítra nejspíš ještě těžší. Nicméně nezapomeňte, že nikdo na světě nedosáhl toho, čeho jsme dosáhli my,“ sebevědomě poznamenal Andrews, který odkázal na dřívější veleúspěšný lockdown.