Trápil italskou hvězdu, bavil publikum. Za mě úplně skvělý turnaj, jásá Macháč

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč italského favorita Mattea Berrettiniho ve druhém kole Australian Open nepřekvapil, přesto za sebou zanechal velmi dobrý dojem. Odvážně hrající český tenista se v aréně Margaret Courtové otřepal z úvodní nervozity natolik, že vzal světové desítce dokonce set! „Utkání jsem si užil, jsem za něj hrozně rád,“ hodnotil na tiskové konferenci Macháč.

Výsledek 3:6, 2:6, 6:4 a 3:6 proti ve formě hrajícímu Matteovi Berrettinimu je pro Tomáše Macháče velmi sympatickým zápisem. A to ještě dvacetiletý Čech nevyužil dvanáct ze třinácti brejkbolů!

Kromě promarněných šancí na returnu se ale tenista z Berouna prezentoval také velmi smělou hrou, do níž zapojil časté přechody na síť, parádní jednoručný bekhend i úder levačkou.

Kdo ve čtvrtek sledoval úsilí Macháče, jenž standardně hraje pravou rukou a využívá obouručný bekhend, ten se rozhodně nenudil. Není náhoda, že se český talent dočkal uznání také od svého přemožitele Berrettiniho.

„Přestože není servisman jako Kevin Anderson, podával velmi dobře. Po kurtu se pohybuje rychle, má skvělý bekhend a hraje docela nepředvídatelně. Myslím, že předvedl opravdu dobrý výkon,“ sdělil na dotaz Tenisového světa Berrettini.

Tomáši, máte za sebou kvalitní utkání proti velmi silnému soupeři. Můžete se podělit o své dojmy?
Byl to dobrý a těžký zápas. Ze začátku jsem byl nervózní, hráli jsme totiž na fakt velkém kurtu (aréna Margaret Courtové pojme až 7500 fanoušků, pozn. red.). První set mě hodně mrzí, mohl jsem ho dotáhnout aspoň do tiebreaku. Ve druhém jsem byl bez šance. A potom jsem začal hrát dobrý tenis. Bohužel jsem nezvládl začátek čtvrtého setu, který jsem navíc zahájil dvojchybou. Nicméně utkání jsem si užil, jsem za něj hrozně rád. Zase mě to posunulo.

Jak jste zpracovával fakt, že poprvé nastupujete proti hráči z elitní desítky žebříčku?
Už jsem hrál proti Tayloru Fritzovi (tehdejší světová třicítka zvítězila v prvním kole Roland Garros 2020 nad Macháčem v pěti setech, pozn. red.). Nebyl jsem vyklepaný, šel jsem ho potrápit, zkusit vyhrát. Věděl jsem, že jsem na to herně měl. Nervózní jsem však byl z prostředí, na takovém kurtu jsem ještě nehrál. Když jsem byl junior, sotva jsem tam dostal lístek.

Z prvotní nervozity jste se úspěšně dostal, v pozdější fázi zápasu jste na kurtu opakovaně doslova kouzlil. Jednoručným forhendem, skvělými voleji a dalšími parádami jste trochu nahradil absentujícího Rogera Federera.
Takové rány hraju při tréninku nebo na menších turnajích, kde není televize. Tak proč bych to nezahrál, když to umím… Zápas jsem si užíval, za což jsem hodně rád.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tomas Machac (@tomas_machac)

Spokojený můžete být i s výslužkou za své počínání na Australian Open. V žebříčku se posunete někam ke 170. místo a k tomu obdržíte finanční odměnu kolem 2,5 milionu korun hrubého.
Věděl jsem, že každá výhra na grandslamu znamená hodně bodů. Jsem rád, že jsem si odvezl 70 bodů, což je za jednu akci hodně. A ty peníze jsou neskutečné, za mě úplně skvělý turnaj.

Australská mise pro vás dnes skončila. Kam povedou vaše další kroky?
Zkusím ještě doléčit kotník, aby byl stoprocentní. A pak bych letěl na dva turnaje do Kazachstánu (akce ATP Challenger Tour, pozn. red.).

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo mužské dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (199.) [Q] – Matteo Berrettini (ITA, 10.) [9] 3:6, 2:6, 6:4, 3:6