Měla jsem vyhrát první set, lituje Kvitová. Australské vedro se jí dostalo pod kůži

- Marek Bartošík

Loni čtvrtfinále, předloni dokonce finále, tentokrát konec už ve druhém kole. Petra Kvitová se ve středu protrápila výhní na Australian Open, nad její síly byla odhodlaná Rumunka Sorana Cirsteaová. „Dneska bylo opravdu vedro, počasí mi vzalo dost sil. Jsem zklamaná, bolí to,“ hlesla po třísetové porážce Kvitová.

Bylo to utkání plné protikladů. Petra Kvitová odstartovala duel druhého kola Australian Open proti Soraně Cirsteaové vedením 3:1 na gemy, úvodní sadu však zakončila dvojchybou. Po velmi kvalitním výkonu ve druhém setu však přišlo opět trápení v sadě rozhodující a s ním i konečná porážka.

„Byla to jízda na horské dráze. Bohužel jsem nevyužila šance v prvním setu, což byl klíč k zápasu. Ona hrála dobře, využila víc šancí. Jsem zklamaná, nepředvedla jsem nejlepší tenis,“ řekla na tiskové konferenci po porážce 4:6, 6:1 a 1:6 Kvitová.

Co bylo rozhodujícím faktorem dnešního zápasu proti Rumunce?
Měla jsem uhrát první set, pak by to byl jiný příběh. První dva sety mi vzaly spoustu psychických i fyzických sil. Ten třetí mi najednou strašně rychle utekl a bylo to hrozně těžké dohánět. Dost jsem se taky prala se servisem, zvlášť z jedné strany, odkud jsem se nemohla trefit (Kvitová zahrála sedm dvojchyb, pozn. red.).

V poslední době jste odehrála jen minimum utkání. Mělo to vliv na váš výkon?
Zápasovou vyhraností to úplně nebude. Loni jsem toho tolik nenahrála a na velkých akcích se mi dařilo. Nemůžu říct, že bych dneska hrála špatně, ale trochu jsem bojovala se servisem. Sem tam mi chyběl kousek, abych to zvládla.

V Melbourne je tentokrát na rozdíl od předchozích hracích dnů tepleji. V pozdější fázi zápasu to vypadalo, že se s náročnými podmínkami vyrovnáváte velmi obtížně.
Dneska bylo opravdu vedro. Za dobu, co jsem tady, byl snad jen jeden takový den. Najednou to bylo něco jiného. Určitě i počasí mi vzalo dost sil, horko se mi dostalo pod kůži.

Jak byste zhodnotila výkon Cirsteaové? Třeba i s ohledem na fakt, že absolvovala přísnější verzi dvoutýdenní karantény.
Hrála dobře. Vím, že je takových výkonů schopná. Nehraje vůbec pomalu, udělala tím i dneska spoustu winnerů. Ale nemyslím si, že by hrálo roli, jestli byla v tvrdé karanténě. Přece jen už měla dost dnů, aby něco natrénovala.

Cirsteaová se v dalším kole utká s Markétou Vondroušovou. Co by mohlo na Rumunku v nadcházejícím duelu platit?
Markéta hraje trošku jinak než já. Spíš budou hrát výměny a Markéta bude asi trochu čekat, jestli se Sorana nevykazí.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo ženské dvouhry
Sorana Cirsteaová (ROU, 68.) – PETRA KVITOVÁ (8.) [9] 6:4, 1:6, 6:1