Tvrdá karanténa, zranění… a postup! Nezdolnému Macháčovi byl inspirací i legendární basketbalista

- Marek Bartošík

Talentovaný český tenista Tomáš Macháč na Australian Open předvedl, že má velké srdce. Ačkoliv mu smůla přinesla „tvrdou“ verzi karantény a k tomu poranění kotníku, dokázal poprvé v kariéře vybojovat postup do druhého kola turnaje velké čtyřky! „Zatím ale neprožívám žádné emoce, bylo to opravdu náročné psychicky i fyzicky. Sáhl jsem si na dno,“ přiznal Macháč, jehož soupeř Mario Vilella Martínez duel za téměř rozhodnutého stavu ve čtvrtém setu skrečoval.

Když Tomáš Macháč proletěl bez ztráty servisu kvalifikací Australian Open, zdálo se, že má před sebou krásnou budoucnost. Pak ale musel nastoupit v Melbourne do tzv. „tvrdé“ karantény, protože v letadle s ním letěl jedinec pozitivně testovaný na covid.

Český talent ke všemu zahájil dvoutýdenní pobyt na hotelovém pokoji, který nemohl opustit, nejhorším možným způsobem.

„Hned první den jsem si udělal výron kotníku. Ne klasický, spíš u nártu,“ vyprávěl dvacetiletý Macháč. „Z cesty jsem byl strašně unavený. Usnul jsem na dvě tři hodiny a ve spaní se mi asi špatně prokrvila noha, což jsem si neuvědomil. Byl jsem totiž úplně omámený a vyřízený. Jak jsem nohu vůbec necítil, tak jsem ji dal lehce pod sebe a špatně na ni došlápl. A už byl průšvih.“

Zranění se během karantény zcela nezahojilo, český mladík nemohl ani po propuštění z hotelového pokoje pořádně trénovat. „Byl to nápor, hlavně po psychické stránce,“ vrátil se ke kritickým okamžikům.

O to sladší ale byl velký úspěch, kterého Macháč během úterního programu v Melbourne Parku dosáhl. A nic na tom nezměnil ani fakt, že španělský soupeř Mario Vilella Martínez souboj za nepříznivého stavu 7:6(5), 5:7, 0:6 a 0:3 skrečoval.

„Po zápase sice naznačoval, že ho bolela záda, ale spíš to nedal psychicky. Bylo to pro oba náročné. Dneska to nebylo o tenise, ale o tom, kdo to zvládne v hlavě. Oba jsme kvalifikanti, pro oba to byl dobrý los, žádný z nás nebyl stoprocentní po těžké karanténě,“ vysvětloval tenista z Berouna.

K vítězství v bitvě nervů Macháč částečně využil i poznatku z oceňované série o basketbalové legendě Michaelu Jordanovi, který nedávno zhlédl.

„On taky odehrál hodně důležitý zápas, poté co mu dal někdo něco do pizzy a měl otravu jídlem. Vůbec mu nebylo dobře, a přesto byl nejlepším hráčem na hřišti. Vzal jsem si z toho ponaučení,“ prozradil svou inspiraci Macháč.

Odměnou za nezdolnou vůli mu je velmi atraktivní soupeř pro druhé kolo – světová desítka Matteo Berrettini. „Koukal jsem na něj zatím jen v televizi, je to neskutečný soupeř. Jsem nadšený, že si s ním můžu zahrát. Nechám tam všechno,“ doplnil.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo mužské dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (199.) [Q] – Mario Vilella Martínez (ESP, 181.) [Q] 6:7(5), 7:5, 6:0, 3:0 skreč Vilella Martínez