V Austrálii bez trenéra. David s technologiemi problém nemá, směje se Muchová

- Michal Hladký, Marek Bartošík

Bitva od základní čáry. Tak by se dal popsat duel prvního kola Australian Open, ve kterém se střetly Karolína Muchová (27.) a Lotyška Jelena Ostapenková (47.). Nic jednoduchého, naštěstí česká tenistka nástrahy prvního kola překonala a po výhře 7:5 a 6:2 se může radovat z postupu do druhého kola. „Ona dokáže porazit kohokoliv. Proto si cením toho, že jsem to zvládla ve dvou setech,“ zhodnotila Češka zápas pro Tenisový svět.

Dohromady 74 nevynucených chyb, přičemž každá z hráček jich předvedla stejné množství. Hodinu a osmatřicet minut trvající klání prvního kola Australian Open žádnou variabilní hru nenabídlo, nicméně na krásu se v tenise nehraje.

To dobře ví i Karolína Muchová, která svou taktiku přizpůsobila stylu Jeleny Ostapenkové a slavila úspěch. Soupeřku porazila 7:5 a 6:2, díky čemuž si ve druhém kole zahraje proti Němce Moně Barthelové, hráčce ze třetí stovky světového žebříčku WTA.

„Co dnes platilo? Snažila jsem se hlavně zůstat ve hře. První zápasy jsou vždy nevypočitatelné, k tomu já dostala obzvlášť obtížný los,“ nechala se po zápase slyšet Muchová.

Ostapenková je jako velká ranařka obecně nepříjemnou hráčkou. Jak se vám proti takovému typu tenistky hraje?
Není to jednoduché. Nevíte, jak se zrovna v ten den vyspí. Dokáže porazit kohokoliv. Proto si cením toho, že jsem to zvládla ve dvou setech a jsem ve druhém kole.

Jak je na tom břišní sval, kvůli kterému jste odstoupila z předešlého turnaje?
Nemohu říct, že je to stoprocentní. Nicméně jak jsem si dnes zkusila, neznamená to, že i s tímto hendikepem nedokážu vyhrát zápas.

V Austrálii je s vámi bývalá tenistka a vaše kamarádka Barbora Štefková. Můžete popsat vaši spolupráci?
Je to super. Je hodně ve spojení s mým týmem, funguje tedy jako taková spojka. Taky si spolu dobře zahrajeme, stále to má v ruce. Pomáhá mi i v mimotenisových věcech. Hodně si rozumíme, takže tu máme takovou uvolněnou atmosféru.

Často spolu vyrážíte i mimo tenisový areál. Co už jste všechno stihly podniknout?
Hlavně město, nějaké obchody. (směje se) Chodíme do parku, je tady hezké počasí. Užíváme si toho, že můžeme jít jen tak ven. Včera jsme si objednaly jídlo a v parku jsme si udělaly piknik, což je skvělé a u nás v Česku momentálně nemyslitelné.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Karolína Muchová (@karolinamuchova)

Jak frekventovaná je vaše komunikace s trenérem Davidem Kotyzou? Do jaké míry je možné takhle na dálku spolupracovat?
Na trénincích natáčíme různá videa, aby viděl, jak na tom jsem. Na jednom z nich se s námi spojil on-line, můj fyzioterapeut držel mobil a volali jsme si přes FaceTime. (směje se) Dnes po zápase jsme spolu mluvili, takže jsme v úzkém kontaktu. Je mi líto, že tu není, ale snažíme se s tím nějak vypořádat.

A co pan Kotyza a technologie? Trpí, nebo s nimi nemá problém?
(směje se) Myslím, že je to v pohodě. David je fajn, takže s tímhle není problém.

Můžete ještě na závěr okomentovat Monu Barthelovou, tedy vaši soupeřku pro druhé kolo?
Popravdě ji moc neznám. Vím, že dřív měla dobré výsledky. Taky vím, že je Němka, ale to mi asi moc nepomůže. (směje se) Určitě se kouknu na její zápasy.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – Jelena Ostapenková (LAT, 47.) 7:5, 6:2