Do sezóny s novým logem a jasným cílem. Chci být ve třicítce, hlásí Bouzková

- Marek Bartošík

Los Australian Open byl pro Marii Bouzkovou druhým rokem v řadě velmi krutý. Zatímco loni sympatická Češka hned v prvním kole narazila na Naomi Ósakaovou, letos jí osud přisoudil jako soupeřku světovou pětku Elinu Svitolinovou. „Snažila jsem se s tím vypořádat. Beru si z toho jenom pozitiva,“ uvedla pro Tenisový svět Bouzková, jež ukrajinské favoritce podlehla po velkém boji 3:6 a 6:7(5).

Marie Bouzková zaznamenává výkonnostní i žebříčkový progres, na grandslamech jí ale kvalitnější výsledek stále uniká. Dvaadvacetiletá česká tenistka nastoupila na Australian Open poosmé v kariéře do úvodního kola grandslamu a posedmé v něm také dohrála (jedinou výjimkou je zatím Wimbledon 2019).

Světová padesátka tentokrát nestačila na pátou nasazenou Elinu Svitolinovou, jíž ale srdnatě vzdorovala rovné dvě hodiny. Ve druhém setu si dokonce vypracovala setbol, šestadvacetiletá Ukrajinka ho ale odvrátila vítězným bekhendovým volejem.

„Byl to těžký zápas, velká bitva. Ve druhém setu jsem měla dost šancí, tam rozhodly jeden dva míčky. Se svým výkonem jsem docela spokojená,“ řekla Tenisovému světu Bouzková, která se představí ještě ve čtyřhře po boku Španělky Sary Sorribesové Tormové.

Proti jedné ze spolufavoritek turnaje jste odehrála velmi dobré utkání. Je ještě něco, co byste do příště chtěla vylepšit?
Možná jít ještě víc za míčkem, uhrát si to. Nicméně ona dobře servírovala, její podání se mi špatně četlo. A rozhodující míče si uhrála.

Přes to, co říkáte, jste zaznamenala o jeden vítězný míč více než soupeřka. A to jste ještě zkazila několik smečí. Zapůsobilo sluníčko?
Ne, sluníčko je vždy, to nevadilo. (usmívá se) Až moc jsem tou smečí chtěla něco udělat, možná stačilo nebýt tolik agresivní.

Stejně jako loni jste i letos v Melbourne nastoupila v aréně Roda Lavera. Byla jste díky předchozí zkušenosti klidnější?
Tenhle rok to bylo určitě lepší. Příště už snad nebudu hrát hned první kolo na centru. (usmívá se)

V Melbourne máte za sebou pořádnou porci zápasů. Minulý týden jste si na přípravných turnajích připsala singlové osmifinále a deblové čtvrtfinále, na Australian Open vás čeká ještě čtyřhra. Jak svůj pobyt zatím hodnotíte?
Vstup do sezóny jsem měla supr, i s deblem jsem odehrála šest zápasů, což se určitě hodí. Budu tady hrát ještě další dva turnaje (jedním z nich bude od 15. února podnik WTA 250 Phillip Island Trophy, pozn. red.).

Máte pro letošní rok stanoven nějaký cíl? Nabízí se třeba posun mezi elitní dvaatřicítku, abyste byla na grandslamech mezi nasazenými.
Můj osobní cíl je posun do top 30, nasazení je vedlejší.

V dějišti australských turnajů jste dosud měla náročný program. Stihla jste, podobně jako ostatní české tenistky, navštívit město?
Chodíme na večeři do argentinské restaurace, která je 200 metrů od hotelu. Už jsme tam byli šestkrát za sebou. Na město jsme zatím neměli čas. Snad budu mít jeden den i volno, pak se tam vydáme.

Jak jste ale zmínila pro Radiožurnál, budete klást stále důraz na opatrnost kvůli hrozbě covidu.
Určitě jsme opatrní. Když už jsme sem všichni dorazili, byla by blbost se někde nakazit.

Na závěr ještě jedna drobnost. Podle vašeho outfitu se zdá, že máte nové logo.
Ano, je to moje nové osobní logo. (usmívá se) Navrhla jsem si ho sama. Delfín, co tam je, byl od malička mým symbolem pro štěstí. Měla jsem ho třeba na řetízku od rodičů. Proto jsem ho do loga dala.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (50.) – Elina Svitolinová (UKR, 5.) [5] 3:6, 6:7(5)