Siniakovou přibrzdila smůla i bláznivý program. Zaskočilo mě to, přiznává

- Marek Bartošík

Kateřina Siniaková (62.) na rozdíl od Petry Kvitové, Markéty Vondroušové a Jiřího Veselého v pondělí do druhého kola Australian Open neprošla. Česká reprezentantka sice začala utkání proti Fioně Ferrové (46.) vedením o set a brejk, nakonec ale odešla z kurtu po dvou a čtvrt hodině poražena. Dlouho vyvážené misky vah se možná naklonily na stranu francouzské tenistky i kvůli velmi náročnému programu čtyřiadvacetileté Češky.

Na Kateřinu Siniakovou je toho v posledních dnech a týdnech prostě hodně. Po prodělaném covidu během Vánoc a dvoutýdenní přísnější verzi karantény před australskými turnaji se musela vypořádat i s nekompromisností tamních pořadatelů.

Ačkoliv česká tenistka slavila spolu s Barborou Krejčíkovou teprve v neděli zisk deblového titulu z přípravného turnaje Gippsland Trophy, už v pondělí – den po proměněném mečbolu – musela nastoupit do prvního kola dvouhry na Australian Open.

„Bylo super, že jsme včera vyhrály, ale nedalo se ani slavit. Byla jsem zaskočená, že to takhle udělali. Mrzí mě to, protože říkali, že budeme hrát v úterý. Proletělo to jako nic,“ litovala Siniaková, která podlehla Fioně Ferrové 7:6(5), 2:6 a 4:6.

Česká tenistka, jež skončila potřetí v řadě už v úvodním kole melbournského grandslamu, se ale na náročnost programu odmítla vymlouvat. Z vyrovnaného utkání s členkou elitní padesátky se naopak snaží vzít pozitiva.

„Myslím si, že to byl ode mě slušný výkon. Ona si to ale zasloužila víc, ke konci méně chybovala,“ hodnotila čtyřiadvacetiletá Češka, kterou ještě čeká podrobný rozbor zápasu.

Zatím totiž neví, proč se zápas za stavu 7:6 a 2:0 tak razantně zlomil ve prospěch francouzské soupeřky. „Z hlavy si všechno na kurtu nepamatuju. Jen nějaké body, co nemusí být důležité. Dnes opravdu nevím, co se stalo,“ netajila 62. hráčka singlového žebříčku WTA.

Siniaková by jistě své umístění ve světovém pořadí ráda výrazně vylepšila. Nicméně prioritou je pro ni aktuálně odlišně nastavený úkol. „Loňský rok pro mě byl těžký. Teď chci být na kurtu opět šťastná a užívat si, že můžu hrát,“ doplnila.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Fiona Ferrová (FRA, 46.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (62.) 6:7(5), 6:2, 6:4