Plno dvojchyb, přesto rychlý postup. Snad to byla jen chvilková věc, doufá Kvitová

- Marek Bartošík

Povinnost splněna. Petra Kvitová si v prvním kole Australian Open poradila se vzdorující Greetje Minnenovu ve dvou setech. Poosmé v řadě tak zvládla nástrahy úvodního kola grandslamu, které rozhodně nepatří k jejím oblíbeným fázím turnajů. „V minulosti pro mě byla první kola těžká hlavně psychicky. Dneska jsem taky byla nervózní, ale trošku jinak. Navíc to ze mě docela rychle spadlo,“ vyprávěla po úspěšném dni česká lvice.

Slušný počet 34 vítězných úderů, ale také 27 nevynucených chyb včetně rovné desítky dvojchyb. Petra Kvitová má za sebou úspěšný vstup do Australian Open, belgickou kvalifikantku Greetje Minnenovou přehrála za 81 minut 6:3 a 6:4.

Na první pohled se jedná o poměrně jednoznačné skóre, houževnatá Minnenová však pořádně kousala. Ve druhé sadě dokonce vedla 4:1, posléze měla ještě tři brejkboly na 5:3!

„Klíčové bylo, že jsem si ve druhém setu dvakrát v těžké situaci podržela podání,“ měla na tiskové konferenci jasno předloňská finalistka turnaje.

Utkání se mohlo pořádně zamotat, nakonec je z toho sympatická výhra ve dvou setech.
Jsem ráda, že se mi povedlo otočit druhý set a že jsem zápas zvládla ve dvou sadách. Otáčet z 1:4 není úplně jednoduché, pak mi ještě hrozila ztráta podání. Doufám, že mi to pomůže i do budoucna.

Když mluvíme o podání… Jak si vysvětlujete deset zahraných dvojchyb?
Upřímně už jsme to řešili s trenérem a na nic jsme nepřišli. Nicméně na konci zápasu už jsem zase podávala dobře. Doufám, že to byla jen chvilková věc, která se nebude opakovat.

Jedním z hlavních témat ohledně turnaje je rychlost kurtů. Kolik jste toho zatím zjistila?
Myslím, že kurty jsou rychlejší než v minulosti. Uvidíme, jestli to bude pro mě výhodnější, nebo ne.

Co vám naopak určitě pomáhá, je přítomnost diváků v hledišti. Byl to po tak dlouhé době mezi prázdnými tribunami nezvyk?
Zvykla jsem si na to hned, aniž bych o tom přemýšlela. Určitě je příjemnější, že lidi povzbuzují, když se třeba nedaří. I dnes mi fanoušci v určitých fázích zápasu pomohli.

Nyní vás čeká úterý bez soutěžního duelu. Máte v Melbourne nějaké koníčky pro netenisové chvíle?
Začala jsem studovat na UJAKu (Univerzita Jana Amose Komenského, pozn. red.) v Praze, což není úplně koníček, ale je to něco, co jsem v poslední době začala dělat. Tady je situace speciální v tom, že se žije normální život. Můžu jít ven na snídani nebo se můžu projít po městě.

A pak zase rychle zpět do tenisové práce. Ve druhém kole se utkáte už poosmé v kariéře se Soranou Cirsteaovou.
Zápasy se Soranou jsou vždycky výzvou. Hraje podobně agresivně jako já. Nikdy nevíte, jak se to vyvine. Musím na ni být připravená.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Greetje Minnenová (BEL, 110.) – PETRA KVITOVÁ (8.) 3:6, 4:6