Finálová neděle: Bartyová se po 11 měsících vrátila titulem, Grampians Trophy má hned dvě vítězky

- Jan Vojkůvka

Nedělní turnaj v australském Melbourne byl ve znamení finálových a také "semifinálových" bitev. Své šampiony poznaly hned čtyři turnaje a ten pátý, Grampians Trophy pro hráčky z izolace, poznal vítězky dokonce dvě. Nebo žádnou. Jak se to totiž vezme...

Bartyová po 11 měsících bez tenisu slaví triumf
Ani 11 měsíců dlouhá pauza nedokázala zastavit světovou jedničku Ashleigh Bartyovou od fantastického vstupu do nové sezony. Hráčka, který se naposledy představila loni v únoru v katarském Dauhá, vystoupala při své premiéře v roce 2021 až na samotný vrchol.  

Na turnaji Yarra Valley Classic ve finále porazila španělskou hráčku Garbine Muguruzaovou 7:6(3), 6:4 a vybojovala už svůj devátý titul na okruhu WTA.

Mertensová v Melbourne dominovala
Turnaj Gippsland Trophy se stal kořistí Belgičanky Elise Mertensové. Světová dvacítka v souboji o titul porazila Estonku Kaiu Kanepiovou (94.) ve dvou setech 6:4, 6:1 a na vítězství dosáhla po 73 minutách hry. Pro Mertensovou se jedná už o šestý titul na okruhu WTA v kariéře.

Grampians Trophy má dvě vítězky
Kvůli nahuštěnému programu před Australian Open se WTA rozhodla ukončit Grampians Trophy bez finálového zápasu a celý turnaj tak poznal hned dvě vítězky. Ty vzešly z nedělních semifinálových zápasů.

Šampionkami turnaje pro hráčky, které skončily po příletu do Austrálie v izolaci, se staly Anett Kontaveitová (23.) a Ann Liová (99.). Kontaveitová v "semifinále" porazila Marii Sakkariovou (22.) 2:6, 6:3, 11:9 a Liová si poradila v bitvě s Jennifer Bradyovou (24.) 7:6(5), 6:7(5), 10:6.

Vítězky získaly za svůj postup do "finále" do žebříčku WTA body pro finalistky, stejně jako prize money pro finalistky. Turnaj tak skončil dvěma způsoby. Na jednu stranu se dvěma šampionkami, na stranu druhou bez celkové vítězky.

Sinner vyhrál italské finále
Turnaj Great Ocean Road Open se stal kořistí italského tenisty Jannika Sinnera (36.). Ve finále se mu podařilo přehrát svého krajana Stefana Travagliu (71.) ve dvou setech 7:6(4), 6:4. Pokud nebudeme počítat triumf na Next Gen ATP Finals, jednalo se o druhý turnajový titul devatenáctiletého Itala.

Evans vybojoval premiérový titul
Poprvé v kariéře se na okruhu ATP raduje z titulu britský tenista Daniel Evans (33.). Tomu se ve finále Murray River Open povedlo zdolat po setech 6:2, 6:3 Kanaďana Felixe Augera-Aliassimeho.

Brit přetavil v zisk titulu svou třetí finálovou účast na ATP, naopak Auger-Aliassime stále na kýženou trofej čeká. V Melbourne odehrál už sedmé finále, stále však žádný turnaj nevyhrá