Šlágry 1. kola AO 2021: souboje mládí, náročné šichty favoritů i pikantní odveta

- Marek Bartošík

Hlavní soutěž Australian Open 2021 se blíží, odstartovat má už v pondělí 8. února. A jak bývá na grandslamech zvykem, pavouk mužské i ženské dvouhry slibuje hned v úvodním kole mnoho zajímavých a pikantních střetnutí. Pokusili jsme se pro vás vybrat některé z nich, přičemž nechybí ani duely s českou účastí.

Dvaatřicet mužů a žen sice mají v singlovém pavouku Australian Open výhodu nasazení, pro mnohé ale bude už úvodní překážka těžkým úkolem. I mezi nenasazenými se totiž objevují hvězdná jména či velké tenisové talenty.

Denis Shapovalov (CAN, 12.) [11] – Jannik Sinner (ITA, 36.)
Supertalentovaný Jannik Sinner rychle stoupá vzhůru žebříčkem, mezi nasazené se nedostal jen velmi těsně. Vítěz loňského turnaje v Sofii má proti turnajové jedenáctce Denisu Shapovalovi bezesporu velmi slušnou šanci (hráči se na okruhu střetnou poprvé). Nejprve ho ale čeká finále akce Great Ocean Road Open, na němž může získat druhou trofej ATP v kariéře.

MARIE BOUZKOVÁ (52.) – Elina Svitolinová (UKR, 5.) [5]
Loni Naomi Ósakaová, letos Elina Svitolinová. Marie Bouzková to v prvním kole Australian Open bude mít opět nesmírně složité. Usměvavá Češka si ale patrně z těžkého losu moc starostí dělat nebude. Jako vždy se od ní dá očekávat bojovný výkon, jímž by mohla ukrajinskou favoritku potrápit podobně jako loni ve finále turnaje v Monterrey (5:7, 6:4, 4:6).

Anastasia Pavljučenkovová (RUS, 39.) – Naomi Ósakaová (JPN, 3.) [3]
Ruská hráčka si na třech z posledních čtyř ročníků Australian Open zahrála čtvrtfinále, loni vyřadila Karolínu Plíškovou nebo Angelique Kerberovou. Opravdu s velkými obtížemi bychom hledali nepříjemnější nenasazenou soupeřku. Navzdory tomu je japonská hvězda, jež v Melbourne triumfovala v roce 2019, velkou favoritkou souboje.

Grigor Dimitrov (BUL, 19.) [18] – Marin Čilič (CRO, 43.)
Dvaatřicetiletý Marin Čilič se řadí k nejlepším tenistům mezi nenasazenými. Vítěz US Open 2014 schytal podruhé v řadě velmi těžký los pro úvodní kolo grandslamu (na loňském Roland Garros jasně prohrál s Dominicem Thiemem). Jeho soupeřem bude Grigor Dimitrov, semifinalista Australian Open 2017. Bulhar si udržuje solidní výkonnost a výsledky, v Melbourne by rád přidal další výraznější výsledek na grandslamu. Ve vzájemné bilanci vede Čilič 4:2 na zápasy.

KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) [25] – Jelena Ostapenková (LAT, 45.)
Česká reprezentantka odstoupila z přípravného turnaje Gippsland Trophy kvůli zranění břišních svalů. Pokud se dá wimbledonská čtvrtfinalistka zdravotně do pořádku, vyzve ji hned na úvod australského grandslamu lotyšská střelkyně Jelena Ostapenková (vzájemná bilance 0:0). Senzační šampionka z Roland Garros 2017 má za sebou sympatické vystoupení na akci Gippsland Trophy, kde prohrála těsné osmifinále s Elinou Svitolinovou.

Kei Nišikori (JPN, 41.) – Pablo Carreňo Busta (ESP, 16.) [15]
Oba tenisté si jistě velmi dobře pamatují osmifinále Australian Open 2019. Kei Nišikori tehdy lépe zvládl vypjatou koncovku a zvítězil 10:8 v tiebreaku rozhodujícího setu. Ukřivděný Pablo Carreňo Busta porážku neunesl a po utkání předvedl teatrální výstup. Nutno dodat, že Španěl jinak patří mezi tenisové gentlemany, což snad potvrdí i v nadcházejícím měření sil.

Výběr dalších zajímavých zápasů

Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Jérémy Chardy (FRA, 66.)
Vasek Pospisil (CAN, 61.) – Daniil Medveděv (RUS, 4.) [4]
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) [5] – Gilles Simon (FRA, 64.)
Kevin Anderson (RSA, 82.) – Matteo Berrettini (ITA, 10.) [9]
Fabio Fognini (ITA, 17.) [16] – Pierre-Hugues Herbert (FRA, 84.)
Tennys Sandgren (USA, 50.) – Alex de Minaur (AUS, 23.) [21]

Světlana Kuzněcovová (RUS, 37.) – BARBORA STRÝCOVÁ (38.)
Kristina Mladenovicová (FRA, 50.) – Maria Sakkariová (GRE, 22.) [20]
Kirsten Flipkensová (BEL, 87.) – Venus Williamsová (USA, 80.)
Laura Siegemundová (GER, 51.) – Serena Williamsová (USA, 11.) [10]
Věra Zvonarevová (RUS, 156.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 19.) [17]
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 36.) [32] – Marta Kosťuková (UKR, 78.)