Bývalá hráčka TOP 15 po sedmi a půl letech vybojovala finále

- Radek Štohl

Trvalo to delší dobu, než sama pravděpodobně očekávala, přesto se jí trpělivost vyplatila – pětatřicetiletá Estonka Kaia Kanepiová se poprvé od května 2013 dostala do finále dvouhry WTA. Na podniku Gippsland Trophy v Melbourne se o trofej utká s favorizovanou Belgičankou Elise Mertensovou.

Kanepiová jedno z vrcholných období kariéry zažila mezi lety 2008 a 2013, kdy pětkrát dosáhla na čtvrtfinále dvouhry grandslamu, v srpnu 2012 se ocitla na 15. příčce světa.

Od té doby se víceméně udržovala v nejlepší stovce, kromě postupu mezi osmičku nejlepších na US Open 2017 však výraznějších úspěchů nedosáhla.

Konec sezony 2020 a začátek roku 2021 ji však zastihl ve výtečné formě. Na turnajích ITF v Gran Canarii a Istanbulu získala dva tituly v řadě, v generálce na Australian Open pak tento týden vyhrála další čtyři zápasy. Celkově tak drží vítěznou sérii 14 utkání v řadě.

Na probíhajícím turnaji Gippsland Trophy přehrála Astru Sharmaovou (129.) 1:6, 7:5, 6:2, Arynu Sabalenkovou (7.) 6:1, 2:6, 6:1 a bývalou světovou desítku Darju Kasatkinovou (71.) 7:5, 6:1. Do čtvrtfinále jí následně nenastoupila Karolína Muchová, která z akce pro zranění břišního svalu odstoupila. V boji o finále ji čekala Jekatěrina Alexandrovová.

Estonka proti deváté nasazené zásluhou úspěšného brejku zvítězila v prvním setu. Ve druhém setu byla Kanepiová dvakrát o brejk napřed, ani jednou ho ale nepotvrdila, a tak se šlo do tiebreaku. V tom vedla Kanepiová už 4:0 a 5:1. Ačkoliv Ruska ještě dokázala srovnat, zkušenější tenistka koncovku ustála.

Ve finále se tak představí proti Elise Mertensové, se kterou má vyrovnanou bilanci 1:1 na zápasy.