Trable hvězd před Australian Open. Favority trápí zranění

- Jan Vojkůvka

Start úvodního grandslamu sezony se blíží, přinejmenším dva tenisté se ovšem nenachází v ideálním rozpoložení. Zdravotní obtíže trápí Rafaela Nadala a Serenu Williamsovou. Zatímco Nadal ještě nenaskočil do žádného zápasu ATP Cupu, Williamsová se po výhře nad Collinsovou odhlásila z Yarra Valley Classic.

Rafael Nadal, jenž svou letošní premiéru absolvoval na exhibici v Adelaide, se po přesunu do Melbourne necítí úplně nejlépe. Podle informací jej trápí bolesti v zádech, kvůli nimž se během tří hracích dní ATP Cupu ani jednou neobjevil na kurtu.

Že by ale Australian Open bylo v ohrožení, se ovšem nezdá. „Není to tak, že bych na tom byl až tak špatně, ale zase na tom nejsem tak dobře, abych mohl hrát,“ přiznal Nadal na tiskové konferenci.

Silnější bolesti, které pociťoval v úterý sice ustupují, ale dost pomalu. „Trochu jsem se zlepšil, ale nejsem v pozici, kdy bych mohl jít hrát zápas v plné intenzitě,“ podotkl.

Nadal přitom patří k favoritům Australian Open, pokud jej ale nepodrží zdraví, může na útok na rekordní 21. titul zapomenout. A kdo ví, jak daleko by se na turnaji dostal. Ostatně trable hlásí i jedna z favoritek ženského turnaje Serena Williamsová.

Ta sice v pátek porazila ve čtvrtfinále svou krajanku Danielle Collinsovou 6:2, 4:6, 10:6, ale po postupu do semifinále se z Yarra Valley Classic odhlásila.

Důvodem tohoto odhlášení jsou problémy s ramenem, kvůli nimž devětatřicetiletá hráčka musela přípravný turnaj odpískat a do duelu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou nenaskočí.

I pro Williamsovou se jedná o obří komplikaci. Američanka stále touží po 24. grandslamovém titulu, na který ovšem čeká už dlouho. Naposledy turnaj velké čtyřky vyhrála právě v Melbourne v roce 2017, krátce předtím, než kvůli těhotenství přerušila kariéru.