Někdy jsem jen seděla na posteli a brečela, popsala Andreescuová svůj dlouhý boj se zraněním

- Jan Vojkůvka

Kanadská hvězda Bianca Andreescuová se po více než 15 měsících chystá zpět na kurty. Světová osmička, které žebříček zachránila pandemie koronaviru, se v Austrálii připravuje na úvodní grandslam roku, na kterém chce především otestovat svou připravenost na velké zápasy, k nimž se chce co nejdříve vrátit.

Rok 2019 byl pro Andreescuovou průlomový. Kanadská kometa tehdy ve svých 18 letech dokráčela do finále v Aucklandu a vyhrála turnaje v Newportu a Indian Wells. Po svých 19. narozeninách přidala trofej v Torontu a senzačně dokráčela až k titulu na US Open.

Sezona pro ni však měla nachystaný tragický konec. Na Turnaji mistryň si v souboji s Karolínou Plíškovou poranila koleno. Její léčba si vyžádala nakonec několik odkladů návratu a až po dlouhých 15 měsících, poprvé od konce října 2019, je připravena postavit se na kurt k ostrému zápasu.

„Popravdě nemám moc ráda, když musím příliš mluvit o svých zraněních, ale je to součástí profese profesionálního sportovce,“ uvedla sympatická Kanaďanka v rozhovoru pro australská média.

„Když se to v Šen-čenu stalo, sedla jsem si se svým týmem, abychom si rozebrali, proč se tak stalo. Nejspíš to bylo kvůli špatnému plánování turnajů,“ podotkla Andreescuová, která se měla na kurty vrátit už loni v únoru. Tento termín, stejně jako comebacky na Roland Garros či US Open, však odpískala.

„Snažím se teď hlavně předejít jakýmkoliv problémům a doufám, že už nebudu muset dávat další rozhovory o zraněních. Ale jako každý, měla jsem i své špatné dny,“ podotkla dvacetiletá hráčka, jejíž snaha o zpevnění zraněného kolene mnohdy drásala její psychiku. Byl to totiž dlouhý a náročný boj, přičemž každý den si nedokázala udržet optimismus a dobrou náladu. „Někdy jsem jen seděla na posteli a brečela, protože jsem nemohla vůbec nic dělat,“ přiznala.

V Austrálii, kde se už těší na svůj první zápas, se měla představit už na přípravném turnaji, ale kvůli vynucené izolaci nechtěla nic riskovat a rozhodla se raději týden trénovat a připravovat na Australian Open. Riziko zranění v případě startu bez předchozího trénování (jelikož nesměla během izolace opustit hotelový pokoj) bylo pro ni příliš vysoké.