ATP Cup: Němci zaskočili obhájce titulu a jsou v semifinále, postoupilo i Španělsko

- Filip Lefenda

Druhý ročník týmového ATP Cupu zná po pátku všechny své semifinalisty. Tenisté Německa vyřadili po dramatickém souboji v rozhodující čtyřhře obhájce titulu ze Srbska. Ti tak v sestavě se světovou jedničkou Novakem Djokovićem letos skončili již ve skupině. Do semifinále se podívá i Španělsko, a to navzdory porážce s Řeckem.

Série mezi Německem a Srbskem nabídla fantastickou zápletku. Jan-Lennard Struff prohrával v úvodní dvouhře s Dušanem Lajovićem už 3:6, 1:2 a 0:40, pak se ale 37. hráč žebříčku ATP nadechl k velkému obratu a po výhře 3:6, 6:3 a 6:4 poslal Německo do vedení.

Vyrovnané bylo také střetnutí mezi Novakem Djokovićem a Alexanderem Zverevem. I zde musel rozhodnout až třetí set. Djoković v něm za stavu 5:4 neproměnil mečbol a vůbec poprvé v utkání ztratil servis. Přesto to byl favorizovaný Srb, kdo zvládl koncovku duelu lépe a po vydřeném triumfu 6:7(3), 6:2 a 7:5 stav série srovnal.

Rozhodnout musela o posledním semifinalistovi až závěrečná čtyřhra. Za Srby do ní nastoupili Djoković s Nikolou Čačićem, za Němce Zverev se Struffem. A i v deblu se šlo do rozhodujícího setu – v tomto případě supertiebreaku. „Loterii“ na deset vítězných bodů nakonec urvali Němci (7:6, 5:7, 10:7), kteří vystavili obhájcům titulu stopku už ve skupině a utkají se v sobotu o postup do finále s Ruskem.

O poznání jednodušší mělo cestu do semifinále Španělsko, kterému stačilo v pátek uhrát s Řeckem jediný bod. A tak se stalo hned na úvod, když Pablo Carreňo-Busta potvrdil roli velkého favorita proti Michailovi Pervolarakisovi (6:3, 6:4). Následně zdolal Stefanos Tsitsipas dvakrát 7:5 Roberta Bautistu. V závěrečné čtyřhře pak byli Španělé nuceni zápas po pouhém jednom odehraném gemu skrečovat. Na vině byly zdravotní problémy Carreňa-Busty. O finále si Španělé zahrají proti Italům.

Výsledkový servis

Srbsko – Německo 1:2
Dušan Lajović – Jan-Lennard Struff 6:3, 3:6, 4:6
Novak Djoković – Alexander Zverev 6:7(3), 6:2, 7:5
Čačić, Djoković – Struff, A. Zverev 6:7(4), 7:5, 7:10

Španělsko – Řecko 1:2
Pablo Carreňo-Busta – Michail Pervolarakis 6:3, 6:4
Roberto Bautista – Stefanos Tsitsipas 5:7, 5:7
Carreňo-Busta, M. Granollers – Kalovelonis, S. Tsitsipas 0:1 skreč Španělsko

Rakousko – Francie 1:2
Dennis Novak – Nicolas Mahut 6:7(2), 2:6
Dominic Thiem – Benoit Paire 6:1 skreč Paire
Oswald, Weissborn – Mahut, Roger-Vasselin 3:6, 3:6