ATP Cup: Srbsko vykročilo za obhajobou, Španělé uspěli i bez Nadala

- Jan Vojkůvka

Zkrácený druhý ročník ATP Cupu, ve kterém se letos představí jen 12 týmů, v úterý odstartoval první várkou čtyř duelů a celkem 12 zápasů. Srbové, kteří vyhráli premiérový ročník turnaje, i za přispění světové jedničky Novaka Djokoviče vstoupili do základních skupin výhrou nad Kanadou.

Djokovič se na výhře Srbů podílel celkem dvěma body. Ten první vybojoval v souboji s Denisem Shapovalovem a o druhý se postaral v deblu spolu s Filipem Krajinovičem.

Srbský pár dokázal pokořit duo Raonic, Shapovalov po setech 7:5, 7:6(4). Byť se jednalo o vydřenou výhru, může být v honbě za úspěchem klíčová. Ze základních skupin totiž postoupí do semifinále pouze vítěz a případné srbské zaváhání by mohlo být před soubojem s Němci komplikací.

Suverénní vstup do turnaje mají za sebou Španělé. Ti se sice museli obejít na kurtu bez Rafaela Nadala, kterého trápí bolesti zad, kvůli nimž raději v úterý na kurt nenastoupil, ale s jeho absencí se španělští tenisté vypořádali výborně. Austrálii porazili 3:0.

Výhry 2:1 si připsali do základních skupin také Rusové, kteří zdolali Argentinu, a Italové. Tem se povedlo zdolat Rakušany, za které sice nastoupil i Dominic Thiem, ale ve dvouhře trochu překvapivě padl s Matteem Berrettinim.

Výsledkový servis
Španělsko – Austrálie 3:0
Roberto Bautista Agut – Alex de Minaur 4:6, 6:4, 6:4
Pablo Carreno Busta – John Millman 6:2, 6:4
Carreno Busta, Granollers – Peers, Saville 6:4, 7:5

Rakousko – Itálie 1:2
Dominic Thiem – Matteo Berrettini 2:6, 4:6
Dennis Novak – Fabio Fognini 6:3, 6:2
Novak, Thiem – Berrettini, Fognini 1:6, 4:6

Srbsko – Kanada 2:1
Novak Djokovič – Denis Shapovalov 7:5, 7:5
Dušan Lajovič – Milos Raonic 3:6, 4:6
Djokovič, Krajinovič – Raonic, Shapovalov 7:5, 7:6(4)

Rusko – Argentina 2:1
Daniil Medveděv – Diego Schwartzman 7:5, 6:3
Andrej Rubljov – Guido Pella 6:1, 6:2
Karacev, Rubljov – Gonzalez, Zeballos 4:6, 6:7(4)