Unikátní Venus! Starší ze sester Williamsových prodloužila neuvěřitelný rekord

- Marek Bartošík

Venus Williamsová je velmi známým jménem pro více generací tenisových fanoušků i expertů. Legendární Američanka se drží dlouhá léta na okruhu WTA, kde sbírá úspěchy také v pozdější fázi kariéry. V úvodním kole melbournského turnaje Yarra Valley Classic si v neděli bez potíží poradila s Arantxou Rusovou, čímž prodloužila jeden těžko uvěřitelný rekord.

Čtyřicetiletá americká hvězda Venus Williamsová (80. v žebříčku) je tenisovou profesionálkou už od roku 1994. A hned ve své první sezóně si tehdy čtrnáctiletá juniorka připsala premiérovou výhru na okruhu WTA, když na turnaji v Oaklandu přehrála Shaunu Staffordovou 6:3 a 6:4.

A v neděli 31. ledna 2021 se mohla opět radovat z vydařeného tenisového představení. Někdejší světová jednička potřebovala pouhých 65 minut k vítězství 6:1 a 6:3 nad Arantxou Rusovou (74.).

Starší ze sester Williamsových tak i ve 28. sezóně mezi profesionálkami zaznamenala výhru na ženské tenisové tour, což znamená rekordní zápis!

„Tenis je pravděpodobně nejnáročnější sport na světě. Stále se snažím učit z vítězství i porážek,“ zmínila na pozápasové tiskové konferenci Williamsová.

A co další tenistky s dlouhotrvající kariérou na nejvyšší úrovni? Serena Williamsová je díky pondělnímu postupu do osmifinále podniku Yarra Valley Classic na číslovce 25. Z aktivních hráček drží úctyhodnou sérii ještě Samantha Stosurová a Světlana Kuzněcovová (obě 20 sezón, zatím bez letoška).

Rekordmanka Venus Williamsová zažila po úspěšném roce 2017, kdy si zahrála dvě grandslamová finále, ústup ze slávy a propad žebříčkem. V letech 2018–2020 se ani jednou nedostala do souboje o titul. Loni dokonce vyhrála pouze jediný z devíti soutěžních zápasů. Nicméně i to jí k prodloužení rekordní série stačilo.

Sedminásobná grandslamová vítězka ve dvouhře je mimochodem druhou nejstarší tenistkou v celém singlovém žebříčku WTA, v kolonce „věk“ ji překonává pouze jednačtyřicetiletá Maďarka Greta Arnová (437. místo).

Venus Williamsová se znovu objeví na kurtech v Melbourne Parku už v úterý, kdy ve druhém kole Yarra Valley Classic vyzve Petru Kvitovou (9.). Ze sedmi dosavadních duelů, které se vždy natáhly na tři sety, vyhrála tři Američanka a čtyři Češka. K nejpamátnějším střetnutím dvou tenisových legend patří třetí kolo Wimbledonu 2014 a čtvrtfinále US Open 2017.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Venus Williams (@venuswilliams)