Denní menu, 1.2.2021: Bez ztráty servisu! Plíšková, Muchová i Vondroušová nedaly soupeřkám šanci

- Redakce

Výtečné zápasy odehrály nasazené české tenistky na australských turnajích WTA 500, které jsou generálkou před nadcházejícím Australian Open. Karolína Plíšková porazila v rámci druhého kola Yarra Valley Classic 6:3 a 6:2 Italku Cocciarettovou, Markéta Vondroušová zase 6:4 a 6:0 Rusku Gračevovou. Skvěle si vedla v rámci Gippsland Trophy i Karolína Muchová, Američanku McNallyovou smetla dvakrát 6:1. České trio dohromady neztratilo ani jedno podání, Plíšková s Vondroušovou dokonce nečelily jedinému brejkbolu. Lukáš Rosol v Quimperu skrečoval zápas s Francouzem Cazauxem.

Češi v akci

Karolína Plíšková začala v Melbourne jasnou výhrou
Karolína Plíšková (6.) vstoupila do turnaje Yarra Valley Classic v australském Melbourne vítězně. Nasazená trojka, jež měla v úvodní rundě volný los, přehrála ve druhém kole za hodinu a 17 minut 6:3 a 6:2 Elisabettu Cocciarettovou (132.) z Itálie. Osmadvacetiletá Češka nenabídla soupeřce za celé utkání jediný brejkbol, sama si jich přitom na příjmu vypracovala hned 17.

Plíšková se dlouho potýkala s jejich proměňováním, poprvé uzmula finalistce zářijového turnaje WTA v Praze servis až na desátý pokus. Brejkem se dostala v prvním setu do vedení 4:3, o dvě hry později zakončila sadu na returnu dalším úspěchem. Cocciarettové dělaly velké problémy dlouhé údery Plíškové k základní čáře. Kromě nich nasázela rodačka z Loun spoustu winnerů, a tak se soupeřka ze druhé světové stovky zmohla ve druhé sadě jen na dva gemy. V osmifinále narazí Plíšková na turnajovou třináctku Danielle Collinsovou (46.) ze Spojených států.

Muchová ztratila jen dva gemy
Výborné utkání má za sebou na turnaji Gippsland Trophy v Melbourne Karolína Muchová (27.). Čtyřiadvacetiletá Češka nedala v duelu druhého kola šanci americké náhradnici Caty McNallyové (122.), kterou smetla bez ztráty podání dvakrát 6:1. Muchová, jež je na akci osmou nejvýše nasazenou účastnicí, vzala protivnici hned pětkrát servis, a zahraje si tak v generálce před Australian Open osmifinále. Soupeřkou jí v něm bude Jasmine Paoliniová (97.) z Itálie.

Vondroušová dorazila soupeřku kanárem
Osmifinále si v australském Melbourne zahraje i Markéta Vondroušová (21.). Nasazená osmička pětistovky Yarra Valley Classic přehrála bez ztráty podání 6:4 a 6:0 Varvaru Gračevovou (95.) z Ruska, když soupeřce při vlastním podání nenabídla ani jeden brejkbol. Sama Češka poprvé uspěla na příjmu už ve třetím gemu a náskok si poté hýčkala. Za stavu 5:3 neproměnila Vondroušová na příjmu dva setboly, sadu však ukončila posléze celkově třetím setbolem na podání. Druhý set už byl jasnou záležitostí, finalistka předloňského Roland Garros v něm Gračevové nadělila kanára. V osmifinále narazí sokolovská rodačka buď na přemožitelku Kristýny Plíškové Rusku Zvonarevovou, nebo Číňanku Šuaj Čang.

Kristýna Plíšková podlehla ve třech setech Zvonarevové
Kristýna Plíšková (70.) vstoupila do sezóny třísetovou porážkou s Věrou Zvonarevovou (154). Osmadvacetiletá Češka si v duelu úvodního kola turnaje Yarra Valley Classic, který trval rovné dvě hodiny, nevypracovala proti zkušené Rusce jediný brejkbol a prohrála 4:6, 7:6(4) a 3:6. V úvodním setu nevyhrála Plíšková na příjmu ani jeden fiftýn, poprvé zabodovala při podání soupeřky až za stavu 2:1 ve druhém dějství. To dospělo do tiebreaku, v němž si rodačka z Loun vynutila rozhodující set. O jeho osudu rozhodl osmý gem. Plíšková v něm odvrátila čtyři brejkboly, na pátý už ale nestačila.

Bouzková ve čtyřhře postupuje
Po úspěšném vstupu do dvouhry postupuje Marie Bouzková na turnaji Yarra Valley Classic v Melbourne i ve čtyřhře. Na úvod zdolala dvaadvacetiletá Češka po boku Španělky Sary Sorribesové Tormové 6:2 a 6:4 německo-čínskou dvojici Mona Barthelová, Lin Ču. V duelu, který trval pouhých 56 minut, odvrátily vítězky deset z celkových jedenácti brejkbolů soupeřek. V dalším kole vyzvou Bouzková se Sorribesovou Tormovou domácí duo Rodionovová, Sandersová.

Rosol v Quimperu skrečoval
Lukáš Rosol (196.) se premiérové letošní výhry v hlavní soutěži nedočkal ani tento týden. Na halovém challengeru v Quimperu skrečoval pětatřicetiletý Čech zápas úvodního kola, v němž mu byl soupeřem domácí držitel divoké karty Arthur Cazaux, až 741. hráč žebříčku ATP. Ten vedl v utkání i díky 19 esům už 6:1, 5:7 a 4:1, když se Rosol rozhodl zápas po předešlých opakovaných nesouhlasných protestech proti verdiktu rozhodčích vzdát. Osmnáctiletý Francouz si tak připsal na challengerovém okruhu vůbec první vítězství v kariéře.

ATP/WTA

Yarra Valley Classic, Melbourne (ženy, AUS, 565 530 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Věra Zvonarevová (RUS, 154.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (70.) 6:4, 6:7(4), 6:3

2. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – Elisabetta Cocciarettová (ITA, 132.) 6:3, 6:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) – Varvara Gračevová (RUS, 95.) 6:4, 6:0

Gippsland Trophy, Melbourne (ženy, AUS, 565 530 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Caty McNallyová (USA, 122.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) 1:6, 1:6

1. kolo čtyřhry
Barthelová (GER), L. Ču (CHN) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 2:6, 4:6

Challenger Tour

Open Quimper Bretagne Occidentale (muži, FRA, 44 820 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (196.) – Arthur Cazaux (FRA, 740.) 1:6, 7:5, 1:4 skreč Rosol

ITF World Tennis Tour

Grand Palace Cup, Petrohrad (muži, RUS, 15 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
ANDREW PAULSON (763.) – Maxim Krapivin (RUS, 1556.) 6:1, 6:0

Nur-Sultan ITF International Tournament 1 (muži, KAZ, 15 000 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
DOMINIK PALÁN (915.) – Islam Orynbasar (KAZ, -) 7:6, 6:2

ITF Rafa Nadal Academy, Manacor (ženy, ESP, 15 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Nahia Berecoecheaová (FRA, -) – LUCIE PETRUŽELOVÁ (1205.) 6:1, 6:2

W15 Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
BARBORA PALICOVÁ (1041.) – Amelia Bissettová (GBR, -) 6:2, 6:3