Tvrdé restrikce se vyplácí. Australian Open navštíví desetitisíce lidí denně

- Jan Vojkůvka

Mnozí na plány Australanů nadávali. Kritika se ještě znásobila poté, co více než sedm desítek hráčů skončilo v tvrdé izolaci a další byli pouštěni z hotelu jen na omezenou dobu. Tvrdé restrikce, které úřady v Austrálii zavedly, se však vyplácí. Australian Open se bude hrát před zaplněnými tribunami.

Dobrou zprávu přinesl na tiskové konferenci ministr sportu australského státu Victoria Martin Pakula, který uvedl, že úvodní grandslamový turnaj sezony navštíví v součtu až 390 tisíc diváků.

A to celosvětové pandemii koronaviru navzdory. Austrálie totiž s nákazou bojuje úspěšně, v celé zemi jsou každý den jen ojedinělé případy a problémy nepřidělalo ani přicestování stovek tenistů a jejich doprovodů.

Podle Pakuly navštíví letošní Australian Open zhruba polovina průměrné návštěvnosti z minulých let. Prvních 9 dní bude moci do areálu přijít 30 tisíc diváků denně, ve zbývajících pěti dnech se toto číslo sníží na 25 tisíc kvůli menšímu počtu zápasů.

„Znamená to, že Rod Laver Arena, jak se budeme blížit ke konci turnaje, bude mít úžasnou atmosféru,“ usmíval se Pakula. „Nebude příliš odlišná od té, kterou jsme mohli vidět v minulých sezonách.“

„Nebude to úplně stejný turnaj jako v minulých letech, ale bude to nejvýznamnější mezinárodní událost s publikem, jaká byla v posledních mnoha měsících k vidění,“ podotkl Pakula.

Ministr sportu vyzdvihl při cestě k naplnění tohoto cíle zejména dobrou práci obyvatel státu Victoria, stejně jako úspěšnou spolupráci s Australským tenisovým svazem.

„Možnost pořádat turnaj s diváky je odkazem za práci všech obyvatel Victorie, díky kterým se počet případů v naší zemi dostal na nulu,“ podotkl s tím, že stát Victoria, kde leží i Melbourne, neregistruje žádné nové případy nákazy covidem-19. „Také je to ale zásluha mimořádné práce, kterou Craig Tiley a tým ze Tennis Australia odvedli,“ dodal.

Australian Open startuje už 8. února.