ATP Melbourne: Veselý a Macháč si zahrají v konkurenci Wawrinky nebo Dimitrova

- Marek Bartošík

Do přípravných turnajů ATP před grandslamovým Australian Open se v Melbourne zapojí dva čeští tenisté – Jiří Veselý a Tomáš Macháč. Oba budou hrát na podniku ATP 250 Murray River Open (1.–7. února). Dvacetiletý Macháč vyfasoval jako prvního soupeře Jamese Duckwortha. Sedmadvacetiletý Veselý se v úvodním kole střetne s Portugalcem Fredericem Ferreirou Silvou.

Tomáš Macháč (197.) v Dauhá hladce prošel kvalifikací Australian Open, čímž si zajistil start nejen na samotném grandslamu, ale i na generálce před ním. Tenista z Berouna vyzve domácího Jamese Duckwortha (104.), jenž je majitelem 11 challengerových titulů ve dvouhře.

Pokud by Macháč první těžkou zkoušku zvládl, pak by ve druhém kole narazil na turnajovou sedmičku Uga Humberta (32.).

Nejlepší český tenista Jiří Veselý (69.) zahájí své tažení proti Fredericovi Ferreirovi Silvovi (182.), který podobně jako Macháč zvládl kvalifikaci v Dauhá. V případném druhém kole čeká nasazená pětka Casper Ruud (27.).

Veselý se představí také ve čtyřhře, kde spojí síly s Juanem Ignaciem Londerem. Česko-argentinská dvojice se v prvním kole utká s moldavsko-běloruským párem Radu Albot, Jegor Gerasimov.

Nejvýše nasazenými tenisty na Murray River Open jsou trojnásobný grandslamový vítěz Stan Wawrinka (18.), někdejší světová trojka Grigor Dimitrov (19.), talentovaný Kanaďan Félix Auger-Aliassime (21.) a chorvatská hvězda Borna Čorič (25.).

Celková dotace turnaje činí více než 320 tisíc dolarů. Na šampiona, jehož jméno se dozvíme 7. února, čeká 250 bodů do žebříčku a 19 500 dolarů.

Kromě akce Murray River Open se bude hrát ve stejném termínu ještě Great Ocean Road Open, kde budou startovat mimo jiné David Goffin (14.), Karen Chačanov (20.), Hubert Hurkacz (29.) a Jannik Sinner (36.). Oba podniky se konají bez kvalifikace.

Další tenisté, včetně absolutní špičky, se objeví na ATP Cupu (2.–6. února).

Kompletní los turnajů ATP v Melbourne

Murray River Open
Great Ocean Road Open