Více času na odpočinek si užívám, přiznává Kvitová. Za možnost hrát turnaje je vděčná

- Filip Lefenda

Ztížené podmínky v Melbourne? Petra Kvitová vnímá věci tak, jak jsou. Pochopitelný je podle ní strach Australanů, stejně tak i frustrace hráčů. „Musíme se s tím ale naučit žít. Na světě jsou tisíce a tisíce lidí, kteří přicházejí o svá zaměstnání. Osobně jsem opravdu vděčná za to, že máme i nadále možnost hrát turnaje,“ řekla v otevřeném rozhovoru třicetiletá Češka. Přiblížila v něm mimo jiné i program aktuálních dnů v karanténě.

„Abych byla upřímná, jsem opravdu šťastná, že patřím k hráčkám, které mohou alespoň pár hodin denně trénovat. Na druhou stranu mám za sebou spoustu hodin práce v rámci předsezónní přípravy. Takže to, že mám teď trochu více času na odpočinek, si ve skutečnosti dost užívám,“ prozradila Kvitová v rozhovoru pro Tennis Majors.

Jak tedy dvojnásobná wimbledonská vítězka čas v karanténě, byť její mírnější formě, tráví? „Koukám na seriály, čtu knihy a piji kávu. Samozřejmě se u toho musím udržovat v kondici, takže je stále co dělat,“ popsala světová devítka program aktuálních dnů.

Pravidla jsou v Austrálii opravdu přísná. Ale není se čemu divit. „Když vyšly zprávy o pozitivně testovaných lidech v letadlech, všichni se velmi báli. Je to pochopitelné,“ míní třicetiletá Češka a rozvedla, kterak to v Melbourne funguje.

„Dveře od svého pokoje můžete otevřít pouze tehdy, až když vám přinesou jídlo. Věci se ale postupem času uklidňují, už to není tak hektické jako na začátku,“ zvyká si Kvitová. „Nevídám nikoho osobně. I když se s někým potkáme v autobuse, držíme se v bezpečné vzdálenosti. S hráčkami si ale povídáme alespoň po telefonu,“ dodala majitelka 27 singlových trofejí z okruhu WTA.

Ještě horší je situace pro celkem 72 tenistů a tenistek, kteří se octli v přísnější formě dvoutýdenní karantény, tedy té bez možnosti opustit pokoj a trénovat. „Frustrace izolovaných hráčů a hráček je pochopitelná, ale musíme se s tím naučit žít. Vím, že nejsem v úplně stejné situaci, australský svaz se nicméně snaží pomáhat i tím, že dodává na pokoje dle potřeby činky, rotopedy či další vybavení,“ ocenila Kvitová.

„S dvoutýdenní karanténou se počítalo, jen si všichni mysleli, že budou moci i plnohodnotně trénovat,“ podotýká rodačka z Bílovce. Sama Kvitová může věnovat tréninku mimo hotelový pokoj nejvýše pět hodin denně. „Je to dostačující. Na kurtu jsem hodinu a půl, maximálně hodinu a 40 minut. Další hodinu a půl jsem v posilovně. Chápu, že některým to může připadat málo. Je mi ale 30 let a potřebuji už své tělo více chránit,“ říká česká ženská dvojka, která si v nelehké době na nic nestěžuje, ba naopak.

„Musíme si všeho vážit. Na světě jsou tisíce a tisíce lidí, kteří přicházejí o svá zaměstnání. Osobně jsem opravdu vděčná za to, že máme i nadále možnost hrát turnaje,“ zakončila Kvitová upřímné povídání.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Petra Kvitova (@petra.kvitova)