Světlo na konci haly. Český tenisový svaz pomáhá otevřít haly pro tenisty

- Redakce

Od listopadu se táhne snaha vedení Českého tenisového svazu v čele s prezidentem Ivo Kaderkou o získání povolení na možnost využití krytých tenisových hal pro dva hráče. To bylo v době, kdy statistiky s počty nakažených i hospitalizovaných v Česku klesaly po tvrdých opatřeních provázejících tzv. druhou vlnu pandemie covid-19 a zdálo se, že vše se vrací k normálu. Ale pak přišla třetí vlna s rekordními počty nakažených na přelomu roku a o výjimkách pro sportovce nechtěl rázem nikdo diskutovat. Nyní se statistiky ministerstva zdravotnictví opět přibližují k nadějným listopadovým údajům a zdá se, že pro tenisty, tenisové kluby a provozovatele sportovních zařízení vysvitlo díky neúnavnému argumentování a přesvědčování pomyslné světlo naděje na konci opuštěné haly.

„Do aktivní komunikace, vysvětlování, žádání a proseb jsme vstoupili na počátku listopadu 2020. Respektovali jsme, že první opatření musela být razantní a přísná, ale když se epidemiologická situace začala výrazně lepšit, přišli jsme s řadou návrhů a příkladů, jak odstranit nesmyslné a na první pohled i nelogické zákazy,“ představuje začátek celé anabáze prezident ČTS Ivo Kaderka.

Dopisy s žádostmi o výjimky, spolu s příklady ze zahraničí a návody, jak vše v tenisovém prostředí řešit, mířily na ministerstvo zdravotnictví, hlavní hygieničce i na vedení Národní sportovní agentury.

„Naše neustálá argumentace byla neměnná, proč neotevřít tenisovou halu, kde na jednoho sportovce připadá 200 – 400 metrů čtverečních prostoru v době, kdy se v tramvajích, vlacích i u pokladen supermarketů stále potkávaly na zlomcích této plochy desítky lidí,“ popisuje základní argument Kaderka.

Díky jeho nové funkci prezidenta Tennis Europe předkládal národním autoritám ukázky řešení v jiných zemích, kde se i v době tzv. lockdownu mohl za dodržení konkrétních pravidel tenis hrát.

„Čelili jsme dokonce i tak absurdním otázkám, zda se nemohou tenisté nakazit, když sahají na stejný míček… Trpělivě jsme vysvětlovali a argumentovali, vždyť jen v Praze je 300 nafukovacích hal a jejich vynucené uzamčení přináší nejen smutek a nepohodu odstaveným tenistům, ale i náklady pro stát, který musí kompenzovat ztráty, vzniklé z uzavření provozoven, které mohly bez jakýchkoli problémů a rizika fungovat,“ doplňuje Kaderka.

Přestože otevření či zavření vnitřních sportovišť měl řešit transparentně protiepidemiologický systém PES, jeho existence, změny a výjimky přinášely spíše zmatky a falešné naděje. Avšak počátkem ledna vedení ČTS získalo od Ministerstva zdravotnictví ČR stanovisko, podle kterého vede i na základě intervencí ČTS jednání s Národní sportovní agenturou o možnosti provozovat individuální sportovní aktivity nejen profesionálních sportovců v halách i ve vyšších stupních proti epidemiologického systému. Zahrát tenis by si tak mohli jít i amatérští hráči.  

„Nechci nic zakřiknout, ale chce se mi věřit, že zdravý rozum zvítězí a že po řadě problémů s vakcinací, testy či kapacitami nemocnic došlo i na sport a sportoviště, jak nám bylo vysvětlováno, když jsme byli žádáni o trpělivost. Nevedli jsme hlasitou PR kampaň jako některá zimní střediska, snažili jsme se o vytvoření systémového řešení, i když si ze srdce přeji, aby již nikdy v budoucnu nebylo třeba,“ naznačuje Kaderka, že opatření, která tenistům otevřou kryté haly, by měly příslušné autority přijmout v nejbližších dnech.