Naděje pro Jastremskou. Sportovní arbitráž stihne projednat její odvolání před Australian Open

- Jan Vojkůvka

Ukrajinské tenistce Dajaně Jastremské ještě svitla naděje na to, že její cesta do Austrálie nebyla úplně zbytečná. Byť ITF její žádost o zrušení provizorní suspendace zamítla, šanci na zvrat má ještě u Mezinárodní sportovní arbitráže, která se bude jejím odvoláním zabývat ještě před Australian Open.

Grandslamový turnaj v Melbourne startuje 8. února, což se zdá být jako velice krátká doba. A většinou tomu tak skutečně je. Jenže v případě Jastremské je to naopak ještě spousta času. Podle posledních informací se totiž Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne stihne jejím případem zabývat už 3. února.

Dvacetiletá Jastremská se k arbitráži odvolala poté, co ITF zamítla její žádost na zrušení dočasné suspendace za užití dopingu. Dopování se měla dopustit loni, když byla 24. listopadu pozitivně testována na zakázanou látku zvanou mesterolon, patřící mezi anabolické prostředky. Sama Jastremská jakékoliv užití zakázaných látek popírá.

Pro talentovanou tenistku se jedná o poslední možnost, jak zvrátit rozhodnutí ITF, na jehož základě se nesmí zúčastnit žádné oficiální akce pod hlavičkou ITF či WTA. V případě, že by uspěla, nejspíš by se stihla zúčastnit i přípravného turnaje, který Australský tenisový svaz připravil pro tenistky, jež skončily po přicestování do Melbourne v izolaci.

Jastremská se totiž nacházela v leteckém speciálu, na jehož palubě byla odhalena nákaza covidem-19, kvůli čemuž nesmí až do 31. ledna opustit hotelový pokoj. A pokud by nesměla posléze ani hrát tenisové turnaje, byla by její cesta zcela zbytečná.

Nyní jí však ještě svitla malá naděje na to, že přeci jen dosáhne zrušení dočasné suspendace a až do vyřešení celého případu bude moci objíždět turnaje WTA.