Někteří pomáháme i bez vědomí veřejnosti, brání se Nadal nařčení. Rýpl si i do Djokoviče?

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal patří ke skupince vyvolených, kteří mohou povinnou karanténu absolvovat v mnohem lepších podmínkách v Adelaide. Umístění do tohoto města, místo do Melbourne, se stalo terčem kritiky a jedním z nejhlasitějších odpůrců se stal Argentinec Guido Pella, který také vyjádřil zklamání nad tím, že Nadal nebojoval podobně jako Djokovič za rovné podmínky pro všechny. Tomu se však španělská brání.

„Novak ukázal velkou snahu s dobrým úmyslem. Dokonce bojoval proti bublině v Adelaide, jakmile se dozvěděl, že nějaká bude. Vůbec se mi ale nelíbí, že se k němu Nadal a Thiem nepřipojili a nic k tomu neřekli,“ prohlásil Pella na konci minulého týdne, zatímco si kroutil první týden z povinné izolace. Argentince se totiž týká tvrdší forma karanténa kvůli nákaze v letedla, kterým do Austrálie přicestoval.

Jenže světová dvojka a dvacetinásobný grandslamový šampion s jeho slovy úplně nesouhlasí. Byť přiznává, že podmínky nejsou rovné pro všechny, odmítá nařčení, že by využíval oproti ostatním výhody bez toho, aby se jim snažil nějak pomoci. A to i jako člen hráčské rady ATP.

„Někdo holt potřebuje o své pomoci ostatním informovat veřejně. Jiní to dělají více soukromě, aniž by zveřejňovali či veřejně oznamovali vše, co děláme,“ odmítl popuzeně. „Někteří z nás nepotřebují nebo si nechtějí dělat reklamu na hovorech, které vedeme, abychom pomohli nejvíce znevýhodněným tenistům,“ podotkl.

Po zveřejnění Nadalových slov se okamžitě vyrojily spekulace, že kromě reakce na slova Pelly, se jednalo také o rýpnutí do Novaka Djokoviče. Srb minulý týden zaslal dopis řediteli Australian Open Craigu Tileymu, který se dostal na veřejnost, a ve kterém navrhoval změny pro striktní karanténu, včetně více testování, aby se zkrátila doba, po kterou musí být 72 tenistů izolováno.

Tento dopis byl okamžitě podroben tvrdé kritice ze strany australského obyvatelstva a úředníků, kteří se snaží bojovat s nákazou covidu-19.

Nadal, který se zdráhá pouštět do nějakých mediálních přestřelek, byl ovšem slovy Pelly o tom, že Španěl nic nedělá a užívá si lepších podmínek v Adelaide, rozzloben. Na druhou stranu ovšem přiznává, že druhá bublina v jiném australském městě skýtá svým hostům o něco lepší podmínky než těm, kteří byli ubytováni v Melbourne.

„Stížnosti jsou pochopitelné a musí být respektované. To, kde je nebo není nějaká privilegovaná linie, už je trochu jiná věc,“ pokračoval Španěl. „Mám na to trochu jiný pohled než ostatní. V Adelaide jsou podmínky lepší než pro většinu tenistů v Melbourne. Ale i tak jsou hráči, kteří mají větší místnosti, kde mohou vyvíjet fyzickou aktivitu, jiní mají zase menší pokoje a nemohou být v kontaktu se svým trenérem nebo fyzioterapeutem,“ uznal.

„Ale kde je ta hranice? To už je etický problém a každý má svůj vlastní názor, a všechny tyto názory jsou respektované,“ uvedl Nadal, který ovšem své kolegy vyzval, aby se na celý problém podívali trochu více do hloubky a spolupracovali, aby co nejlépe využili karanténní podmínky. Zároveň ovšem přiznal, že proces, který byl v Austrálii nastolen, ani zdaleka nebyl dokonalý.

„V době, kdy hovoříme o fair play nebo rovných podmínkách, lidé nemají tendenci si stěžovat na postavení těch, kteří jsou na tom hůře než oni. Nakonec se ale všichni snažíme z našich možností vytěžit maximum a navzájem si pomáhat,“ uzavřel.