WTA narychlo připravila speciální turnaj pro hráčky v karanténě

- Filip Lefenda

Ženský tenisový kalendář se neplánovaně rozroste o jeden turnaj. Vedení WTA se rozhodlo před Australian Open uspořádat akci určenou tenistkám, které v Melbourne musely podstoupit tvrdší formu karantény bez možnosti opustit hotelový pokoj, a tudíž i trénovat.

V karanténě se nakonec octlo celkem 72 hráčů a hráček, kteří cestovali na palubě letadel z Los Angeles, Dauhá a Abú Zabí s na covid-19 pozitivně testovanou osobou či osobami. V pokojové izolaci se na čtrnáct dnů octlo i české kvarteto Tomáš Macháč, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková.

Ženská tenisová asociace se rozhodla podat hráčkám, které nemohly dva týdny trénovat, pomocnou roku. Ke dvěma dříve avizovaným „pětistovkám“ přibude nově třetí. Akce s názvem „Grampians Trophy“ bude určena výhradně tenistkám, které absolvovaly karanténu.

„Sportovci v karanténě nyní prožívají hodně těžké období. Snažíme se spolu s WTA a ATP udělat maximum pro to, abychom jim pomohli,“ prohlásil Craig Tiley, šéf australského svazu.

„Tyto změny jsme provedli proto, abychom hráčkám po karantény poskytli více času a prostoru na přípravu. Upřednostníme je rovněž při sestavování tréninkových harmonogramů,“ dodal Tiley.

„Revidovaný turnajový program se nově skládá ze tří akcí WTA 500, které se uskuteční v týdnu před začátkem Australian Open. Sportovkyním po přísné formě karantény umožní soustředit se opět na jejich přípravu,“ uvedl pro změnu výkonný ředitel ženské asociace Steve Simon.

Nový turnaj se uskuteční ve dnech 3. až 7. února a jeho hlavní soutěže se zúčastní celkem 28 singlistek. Další dva ženské podniky odstartují v Melbourne už 31. ledna a čítat budou ve dvouhře 54 aktérek.