Izolace k ničemu. ITF zamítla Jastremské žádost o zrušení dočasné suspendace za doping

- Jan Vojkůvka

Provizorní (či dočasná) suspendace, kterou Dajana Jastremská vyfasovala 7. ledna za pozitivní výsledek testu na doping, nadále platí. Nezávislý tribunál ITF totiž rozhodl o zamítnutí žádosti ukrajinské tenistky o zrušení pozastavení činnosti. Znamená to tedy, že cesta Jastremské do Austrálie byla zcela zbytečná.

Jastremská se vydala do Melbourne speciálem z Los Angeles. Tou dobou už měla podanou žádost o zrušení provizorní suspendace, kterou obdržela od ITF na základě pozitivního nálezu na doping, který odhalila agentura WADA ve vzorku moči.

Podle výsledků testu z 24. listopadu minulého roku byla Jastremská pozitivně testována na zakázanou látku zvanou mesterolon, patřící mezi anabolické prostředky. Test provedla laboratoř Světové antidopingové agentury (WADA) v kanadském Montréalu.

I přesto se 29. hráčka světa, která jakékoliv užití dopingu odmítá, do Melbourne vypravila. Navíc cestovala v letadle, ve kterém byla potvrzena nákaza koronavirem a skončila v hotelové izolaci bez možnosti odejít z pokoje.

Všechny útrapy ale nakonec byly zbytečné, jelikož ITF její žádost o zrušení provizorní suspendace zamítla. „Žádost Dajany Jastremské o zrušení provizorní suspendace, která jí byla udělena 7. ledna po porušení článku 8.3.1(c) Tenisového antidopingového programu, byla nezávislým tribunálem, který byl k jejímu případu svolán, zamítnuta,“ stojí v prohlášení.

Vítězka tří turnajů WTA se tak po povinné izolaci v Melbourne bude muset vydat domů. Na základě pravidel provizorní suspendace se totiž nesmí zúčastnit žádné oficiální tenisové akce.

Kdy bude rozhodnuto v jejím případě, je prozatím nejisté. Talentované dvacetileté tenistce ovšem hrozí, že se provizorní suspendace promění v regulérní trest, jehož délka může být i několik let.