Odlišné karantény ve dvou městech? Smějí se nám do ksichtu, zuří argentinský tenista

- Jan Vojkůvka

Situace s povinnou karanténou v Austrálii nenabízí rovné podmínky pro všechny. Na to poukazuje argentinský tenista Guido Pella, který ani tak nenaráží na nutnost tvrdé karantény pro něj samého a dalších 71 hráčů v Melbourne, jako spíš na druhou bublinu v Adelaide, kam byli umístěni přední hráči světového žebříčku. Tento krok australských pořadatelů neváhal tvrdě zkritizovat.

Australský tenisový svaz vítězoslavně ohlásil, že se mu podařilo vyjednat pro tenisty výjimku a každý, kdo do Melbourne přicestuje, bude moci na pět hodin opustit hotel a vyrazit na kurty a do posilovny. Skvělá vec, která ovšem má několik háčků.

Tím prvním je, že hned 72 tenistů skončilo v tvrdé karanténě bez možnosti opustit hotelový pokoj kvůli tomu, že s nimi v leteckých speciálech cestovali covidem-19 nakažení pasážeři. Mezi postižené nutností být 14 dní uzavřen v pokoji je i Guido Pella, který si ovšem ani tak nestěžuje na to, že nesmí pokoj opustit, jako spíš na nerovné podmínky, které zažívají hráči v Melbourne a v Adelaide, kam bylo umístěno několik vyvolených.

V Adelaide mají tenisté nejen mnohem lepší hotel (a rozhodně na pokojích nenachází myši), ale i v samotném hotelu mají posilovnu, kterou mohou užívat i mimo povolenou pětihodinovku, při které mohou vyrazit na trénink mimo své ubytovací zařízení.

Mezi ubytovanými v Adelaide jsou mimo jiné Novak Djokovič, Rafael Nadal a Dominic Thiem, které navíc čeká na konci karantény exhibiční akce. „Jasně, oni jsou těmi, co prodávají vstupenky, kteří hýbou tenisovým prostředím. Oni jsou těmi, kdo tvoří tenhle byznys. Za normální situace by s tím nebyl problém,“ uvedl Pella.

„Nicméně, Novak alespoň ukázal velkou snahu s dobrým úmyslem. Dokonce bojoval proti bublině v Adelaide, jakmile se dozvěděl, že nějaká bude. Vůbec se mi ale nelíbí, že se k němu Nadal a Thiem nepřipojili a nic k tomu neřekli,“ zlobil se třicetiletý Argentinec.

„V kontextu celé pandemie je nepřijatelné, aby vystoupil ředitel Australian Open a místního svazu a otevřeně přiznal protekční zacházení a obhajoval ho. Pro mě to vypadá stejně, jako by se nám smáli do ksichtu,“ pokračoval rozzuřený Pella. „Je to výsměch, když se staráte jen o tři hráče, připravíte pro ně exhibici, a nás ostatní tam nevezmete.“

Pro Pellu je nepřípustné i to, že podmínky v jednotlivých hotelech jsou natolik rozdílné. „Je to docela těžké, být tu bez možnosti otevření oken a žádat po personálu, abychom si alespoň na pět minut mohli vyvětrat. A pak vidíte na videu Djokoviče, jak si vyjde na balkon, který je větší než můj pokoj!“ nestačí se divit argentinský tenista.

„Kdybych měl nad tím vším až příliš přemýšlet, asi bych se zbláznil. Požádali nás, abychom si pokoje uklidili, ale nemáme nic, kam bychom vyhodili odpadky, nebo prostředky, abychom si uklidili,“ přiznává odevzdaně.

Semifinalista Roland Garros z roku 2019 připouští, že kvůli podmínkám, kterým v Melbourne čelí, nejspíš nebude schopný odvést na kurtu adekvátní výkony, jakmile nastoupí k přípravnému turnaji, a i samotnému Australian Open, které začíná 8. února. Jeho příprava totiž tvrdou karanténou bez možnosti opustit pokoj přišla vniveč.

„Jakmile opustím tenhle pokoj, mým cílem bude se nezranit. Vzdávám se nějaké možnosti být konkurenceschopný. Po tom všem nemohu hrát na vysoké úrovni,“ dodal 44. hráč světa.