Prokažte Australanům více respektu, nabádá Anderson své kolegy. Obyvatele Melbourne žádá o shovívavost

- Jan Vojkůvka

Australané prozatím velmi úspěšné bojují s koronavirem covid-19 a to i díky tvrdým restrikcím, které ve své zemi zavedli. Nyní do jejich světa vstoupili tenisté i se svými doprovody a poměrně tvrdé podmínky se jim příliš nelíbí. Jihoafrická tenisová hvězda Kevin Anderson však své kolegy nabádá, aby prokázali Australanům, kteří bojují s pandemií, více respektu.

Bývalý finalista US Open a Wimbledonu vůbec nesouhlasí s dalšími tenisty, kteří kritizují tvrdé podmínky povinné karantény v Austrálii. A to ani s těmi, kteří kvůli pozitivním případům nákazy v leteckých speciálech skončili v tvrdé karanténě bez možnosti opustit hotelové pokoje.

Stejně tak se mu nelíbil nápad, aby Australané pronajali tenistům domy s osobními kurty, na kterých by se mohli připravovat před Australian Open. Naopak si myslí, že celý svět by se mohl od této oceánské země učit, jak se zákeřným virem bojovat.

„Všichni bychom měli respektovat cokoliv po nás Austrálie chce, protože si prošla dost těžkými časy, aby se dostala do bodu, ve kterém se nyní nachází,“ řekl Anderson pro ABC Radio Melbourne. „Víte, vidíme teď obyvatele Melbourne, jak se prochází po městě bez roušek, setkávají se, a já vím, že aby toho docílili, museli toho hodně obětovat,“ upozornil.

Čtyřiatřicetiletý Anderson, který promarodil podstatnou část roku 2019 a v minulé sezoně marně hledal formu, nabádá své kolegy, aby krotili vášně a přizpůsobili se. Zároveň doufá, že Australané hráčům, kteří toho nedokázali docílit, odpustí. „Z hráčského pohledu pevně doufám, že si všichni uvědomí, co se děje, a co se týče místní komunity, doufám, že odpustí těm hráčům, co se vyjádřili nějak nelichotivě a pochopí jejich frustraci,“ dodal smířlivě.

S tím souhlasí i Maria Sakkariová, která rovněž oceňuje příležitost vůbec do Austrálie přicestovat. „Jsem tak vděčná, že jsme nám dovolili přijet do vaší země, zatímco jiným to vůbec nedovolíte,“ řekla pro radiovou stanici 3AW.

Karanténa v Austrálii by měla skončit 29. ledna. Poté už budou následovat přípravné turnaje a samotné Australian Open, jež startuje 8. února. Menší komplikací ovšem může být to, že mezi nakaženými, kteří do Austrálie přicestovali, se zjistila přítomnost britské mutace covidu-19, která je nakažlivější a lze si jen těžko představit, jak by Australané zareagovali, kdyby se jim v Melbourne začal koronavirus opět šířit.