Konec dlouhé série. Portugalská stálice přijde kvůli covidu o Australian Open

- Marek Bartošík

Více než sedm let bychom v hlavním pavouku grandslamové dvouhry vždy nalezli jméno Joao Sousa. Zkušený portugalský tenista, jemuž patří v žebříčku ATP 92. místo, se však nadcházejícího Australian Open 2021 nezúčastní. Na vině je i v jeho případě onemocnění covid-19.

Od US Open 2013 do Roland Garros 2020 se Joao Sousa pokaždé objevil v hlavní soutěži grandslamů. Pokud počítáme i účasti v kvalifikacích, pak je jeho posledním zmeškaným turnajem velké čtyřky dokonce Roland Garros 2011.

Nyní ale jednatřicetiletému Portugalci přibude další absence. „Chci vám oznámit, že jsem byl před plánovaným odletem do Austrálie pozitivně testován na covid-19. V následujících týdnech proto nebudu moct hrát,“ napsal v sobotu na svůj Instagram Sousa.

„Přestože už jsem byl testován negativně a nemám žádné symptomy, kvůli striktním pravidlům australské vlády nemůžu cestovat,“ poznamenal někdejší 28. tenista žebříčku, kterého tak stihl stejný osud jako třeba Andyho Murrayho.

Nejnovější uvolněné místo ve startovním poli zaplní šťastný poražený z kvalifikace Cedrik-Marcel Stebe (126. v žebříčku ATP).

Sousa se ve své dosavadní kariéře dvakrát probojoval do grandslamového osmifinále (US Open 2018, Wimbledon 2019), na kontě má tři trofeje z turnajů ATP (Kuala Lumpur 2013, Valencie 2015, Estoril 2018). Na Australian Open je jeho maximem třetí kolo ve dvouhře (2015, 2016, 2019) a semifinále ve čtyřhře (2019).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený João Sousa (@joaosousaoficial)