Los challengerů: Kolář vyzve silného Itala. Rosola a Jebavého čeká derby

- Marek Bartošík

Tři čeští tenisté se příští týden představí na ATP Challenger Tour. Lukáš Rosol bude hrát ve francouzském Quimper, kde se v prvním kole střetne s domácím Mathiasem Bourguem. Na stejném turnaji si zahraje deblista Roman Jebavý po boku Nizozemce Sandera Arendse. Zdeněk Kolář se v Antalyi pokusí na čtvrtý pokus porazit Itala Lorenza Giustina.

V následujícím týdnu se uskuteční dva mužské challengery. Na halové akci ve francouzském Quimper, kde čeká na vítěze 100 bodů do žebříčku, budou české barvy hájit Lukáš Rosol a Roman Jebavý.

Lukáš Rosol (196.) přitom může absolvovat nejeden pikantní duel. Pokud si v prvním kole dvouhry poradí s Mathiasem Bourguem (214.), může vyzvat Američana s českými kořeny Sebastiana Kordu (103.), jenž je turnajovou dvojkou. Pozici nejvýše nasazeného obsadil vracející se Lucas Pouille (74.).

Pětatřicetiletý Rosol se ve Francii objeví také ve čtyřhře, jeho parťákem bude Rakušan Jurij Rodionov. Česko-rakouský pár vyzve v úvodním kole turnajové trojky Romana Jebavého a Sandera Arendse.

Zdeněk Kolář (224.) zůstává v Turecku, tentokrát ho uvidíme na antukovém challengeru v Antalyi (vítěz tam získá 80 bodů do žebříčku). Čtyřiadvacetiletý Čech změří na úvod síly s Lorenzem Giustinem (151.), proti kterému prohrál všechny tři dosavadní souboje 0:2 na sety.

Jestliže by Kolář náročnou zkoušku zvládl, pak by mohl ve druhém kole vyzvat nasazenou jedničku Jaumeho Munara (110.).

Tenista z Bystřice nad Pernštejnem se zapojí i do deblové soutěže, a sice s finským spoluhráčem Harrim Heliövaarou. Česko-finské duo nastoupí v prvním kole proti švýcarsko-rumunskému páru Luca Margaroli, Florin Mergea.

Hlavní soutěž obou challengerů vypukne v pondělí 25. ledna. O šampionech bude jasno v neděli 31. ledna.

Kompletní rozlosování

Open Quimper Bretagne (88 520 eur, tvrdý povrch – hala): dvouhra, čtyřhra
Club Megasaray Open I, Antalya (44 820 eur, antuka): dvouhra, čtyřhra