Laboutková končí v semifinále. Kdyby mi to někdo řekl v prvním kole, brala bych to všemi deseti, povídá

- Michal Hladký

Aneta Laboutková (583.) prohrála v semifinále antukového turnaje ITF s dotací 15 tisíc amerických dolarů, jejž hostí turecká Antalye. Nestačila na řeckou kvalifikantku Sapfu Sakellaridiovou (755.), když jí podlehla za hodinu a dvě minuty po setech 0:6, 2:6. Nejen o tom, jak hodnotí celý turnaj, se rozpovídala pro Tenisový svět.

Samotným postupem do semifinále jste vyrovnala svůj nejlepší výsledek z minulé sezony. Jak jste spokojena s vaším vystoupením v Turecku?
Dneska spokojenost ještě nepanuje, ale věřím, že až budu hodnotit tento turnaj zpětně, tak za něj určitě budu ráda. Většinou mi to trvá, než se rozehraji po nějaké delší pauze, takže semifinále hnedka na začátku roku budu určitě hodnotit kladně.

Dnešní zápas byl velmi jednostranný. Do utkání jste nastupovala v roli mírné favoritky, co se tedy stalo?
Dneska mi bohužel chybělo snad úplně všechno. Vůbec jsem se nebyla schopná proti její velmi atypické hře dostat do rytmu a hrát svou hru. Naopak jí se dneska dařilo a spadlo jí tam všechno, na co sáhla, až jsem kolikrát sama nevěřila.

Během turnaje jste narazila na velmi silné soupeřky, které jste dokázala porazit. Je to alespoň malou náplastí na ztracené semifinále?
Určitě ano. Na to, že turnaj měl dotaci 15 tisíc amerických dolarů, tak byl velmi silně obsazený. Všechny tři zápasy jsem předvedla solidní výkony, a to proti kvalitním hráčkám. Kdyby mi to někdo řekl během zápasu prvního kola, když jsem měla 1:3 ve třetím setu a tahala jsem za kratší konec, tak bych brala semifinále všemi deseti!

Na vašem Instagramu jste upozornila na výhružné zprávy, které vám posílají zhrzení sázkaři. Je to od nich už běžná praxe?
Je to smutné, ale už to ani nějak nevnímám. Po každém zápase mi přijde okolo deseti takových „pěkných“ zpráv. Většinou to jsou samé nadávky, přání smrti nebo rakoviny mně i celé mé rodině. Od loňska se přidaly zprávy s přáním, abych umřela na covid-19, to je teďka novinka. (směje se) Občas mi přijdou i hezké zprávy nebo gratulace, když si na mě někdo vsadí a já vyhraji. Ale pamatuji si, když mi přišla první taková zpráva, to mi bylo asi šestnáct let. Byla jsem z toho rozhozena a docela v šoku. Nevěřila jsem, že se tohle opravdu děje a byla jsem překvapená, jak umí být někteří lidé zlí.

V deblu jste dokráčela se svou slovenskou parťačkou Alicí Rusovou do čtvrtfinále. Tam se vám stala jedna kuriózní situace, můžete ji popsat?
Hrály jsme proti Japonkám Katové s Ogataovou. Vedly jsme 6:3 v supertiebreaku a jedna z nich hodila raketou, která doletěla až na naši půlku kurtu. Zeptaly jsme se rozhodčího, jestli by to neměla být skreč pro nás? A on odpověděl, že nemůže za stavu 7:6, 3:6 a 6:3 ukončit zápas skrečí a ať hrajeme dál... Bohužel jsme vypadly z tempa. Japonky byly rády, že dostaly šanci, a nakonec jsme prohrály.

Jaké jsou teď vaše plány?
Zítra letím zpátky domů, ale pravděpodobně se sem budu brzy vracet. Není si moc z čeho vybírat, turnajů je málo. Snad se to brzy zlepší...

Artengo Open Series 2, Antalya (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
1. kolo:
ANETA LABOUTKOVÁ – Elizabeth Mandliková (USA, 551.) 6:1, 4:6, 6:4 
Osmifinále: ANETA LABOUTKOVÁ – Bianca Miriam Bulgaruová (ROU, 378.) 6:2, 6:4 
Čtvrtfinále: ANETA LABOUTKOVÁ – Zeynep Sonmezová (TUR, 587.) 6:3, 7:6(7)
Semifinále: ANETA LABOUTKOVÁ – Sapfo Sakellaridiová (GRE, 755.) 0:6, 2:6